O Kajuhu s piscem romana Prestreljene sanje


V torek, 13. decembra 2022, natanko 100 let od rojstva Karla Destovnika – Kajuha, so v Gimnazijki na I. gimnaziji v Celju imeli dijaki priložnost prisluhniti pogovoru z Vladom Vrbičem o življenju pesnika, partizana, ljubimca in narodnega heroja Kajuha.

Z gostom, avtorjem leta 2020 izdanega romana Prestreljene sanje, ki dokumentirano natančno z le malce literarne svobode popiše Kajuhovo življenje, se je pogovarjal Žan Luka Umičevič, dijak 3. letnika. Za uvodno glasbeno točko sta poskrbela Katarina Tržan (vokal) in Gašper Bervar (kitara), oba dijaka 3. letnika.

Karel Destovnik – Kajuh, ki se je z vlakom vozil iz Šoštanja v Celje, kjer je obiskoval I. gimnazijo, je bil po besedah Vlada Vrbiča predvsem človek, ki je čutil, ljubil in verjel, da je svet lahko boljši. Da so ga družbene krivice bolele, je avtor romana o Kajuhu slikovito prikazal z resnično anekdoto o Kajuhovi tolažbi deklice, še danes živeče gospe. Zgodovinski čas druge svetovne vojne ga je usodno zaznamoval. Njegove pesmi so po mnenju sogovornika predvsem pesmi upora, pri komaj 21 letih pa je za svobodo dal največ, kar človek lahko da – svoje življenje.

Tokratni pogovor z odličnim poznavalcem Kajuha je bil še eden v nizu dogodkov letošnjega leta, s katerimi so na I. gimnaziji obeležili stoto obletnico Kajuhovega rojstva.

Ana Lavbič; Jože Petrak Zajc