O Kajuhu skozi razstavo in strip s celjskim pridihom


Ob včerajšnji 79. obletnici smrti pesnika Karla Destovnika – Kajuha je bila pred I. gimnazijo v Celju, ki jo mnogi še vedno imenujejo kajuh, saj je šola dolgo nosila njegovo ime, sam pa je bil tudi njen dijak, so pred glavnim vhodom v sodelovanju z veteranskimi organizacijami izpeljali komemoracijo in odprli panojsko razstavo “Sto dejstev o Kajuhu”.

Župan Mestne občine Celje, Matija Kovač, je v nagovoru med drugim poudaril v bogastvo Kajuhovih sporočil aktualnih za današnji čas: »Njegov pesniški opus, združen z ljubeznijo do domovine, tako ponuja posebno občutenje sveta in predstavlja okvir za razumevanje silnic viharnega in usodnega družbenega trenutka.«

Ob nedavni osrednji svečanosti ob Kajuhovem letu, ki ga je razglasila Vlada, je izšel tudi stripovski album Kajuh, pesnik in partizan. Besedilo stripa je nastalo po romanu Prestreljene sanje, ki je izšel leta 2020, vanj pa so vtkane tudi Kajuhove pesmi.

Ob avtorju ilustracij Zoranu Smiljaniću je glavna ustvarjalna vloga pripadla Celjanu Marijanu Pušavcu.

Dodajmo, da je na panojski razstavi predstavljenih sto ilustriranih kratkih zapisov s poudarki iz Kajuhovega življenja in njegovega literarnega ustvarjanja.

Preberite tudi: Obletnica smrti pesnika Karla Destovnika – Kajuha

B.R., viri slik: MOC in Vila Mayer