Ob 130-letnici Pokrajinskega muzeja in 576-letnici pokneženja grofov Celjskih ogled na novo postavljene razstave (video)


V četrtek, 29. novembra, je v Barbarini dvorani Knežjega dvorca v Celju potekala kratka slovesnost ob 130-letnici Pokrajinskega muzeja Celje, obenem pa spomin na pokneženje grofov Celjskih, ki se je zgodilo pred 576 leti. Pred ogledom razstave je direktor Pokrajinskega muzeja Celje Stane Rozman predstavil avtorico razstave mag. Rolando Fugger Germadnik, ob zaključku leta pa se je zahvalil tudi sodelavkam in sodelavcem Pokrajinskega muzeja Celje.

Mag. Rolanda Fugger Germadnik je predstavila kratek pregled nastajanja razstave in se zahvalila številnim sodelavcem, ki so s strokovnim znanjem pripomogli k nastanku te stalne razstave, na katero so Celjani čakali nekaj desetletij. Grofje Celjski so bili namreč v načrtu muzeja od njegovih začetkov. V vseh letih so skrbno zbirali redke materialne ostaline, ki so jih izkopali arheologi na Starem gradu in drugih lokacijah. Leta 1956 je muzej v varovanje dobil še lobanje, nad katerimi so bdeli v minoritski cerkvi v Celju, nekdanji grobnici grof Celjskih. Leta 1999 odprta pregledna razstava z naslovom Grofje Celjski je bila zaradi pomanjkanja prostora nekaj let v depoju. Novo prizorišče stalne postavitve o grofih Celjskih je v Knežjem dvoru.

Razstavo so si prisotni z zanimanjem ogledali

V srednjeveški zgodovini današnjega slovenskega prostora je plemiška rodbina Žovneško – Celjskih, najprej svobodnih gospodov, nato grofov in nazadnje državnih knezov, pustila globoke sledi. Dinastija je s prihodom v Celje leta 1333 pričela bleščeč vzpon, ki ga je leta 1456 nasilno pretrgal umor zadnjega kneza Celjskega, Ulrika II. Muzejska predstavitev Celjskih je bila tema zanimanja Pokrajinskega muzeja že desetletja. Tako so letos odprli stalno razstavo »Grofje Celjski« v obnovljenem Knežjem dvoru, stavbi, ki so jo postavili Celjski sami.

Prisotne je pozdravil direktor Pokrajinskega muzeja Celja Stane Rozman

Razstava je stalna, zato si jo obiskovalci lahko ogledajo v delovnem času Pokrajinskega muzeja Celje (od novembra do februarja ob torkih, sredah, četrtkih in petkih od 10h do 16h ter soboto od 10h do 13h, v mesecih od marca do oktobra pa od torka do nedelja od 10h do 18h). Razstava se nahaja v 1. in 2. nadstropju Knežjega dvorca. Po uradnem delu je po razstavi obiskovalce popeljala avtorica.

Vabljeni k ogledu spodnjega video posnetka, v katerem je o razstavi spregovorila avtorica razstave mag. Rolanda Fugger Germadnik.

v/t/f: eH

Vir: Pokrajinski muzej Celje