Ob 160-letnici lazaristov v Celju koncert Pihalnega orkestra slovenske policije (foto in video)


Minuli konec tedna so v Domu sv. Jožefa nad Celjem pripravili še zadnji letošnji sezonski večer v atriju. Tokrat so medse povabili Pihalni orkester slovenske policije ter s koncertom na poseben način obeležili 160-letnico lazaristov v Celju.

Lazaristi, poznani tudi kot Misijonska družba, vincentinci ali pavlinci, so pripadniki meniškega reda svetih duhovnikov in bratov, ki skrbijo za vzgojo duhovščine, za ljudske in zunanje misijone, za duhovne vaje, ter nudijo pomoč ljudem v stiski. Leta 1625 je družbo ustanovil Vincencij Pavelski,1632. jo je potrdil papež Urban VIII. Ime je dobila pa prvi redovni hiši Saint-Lazare v Parizu.

Pri nas so se Lazaristi naselili 1852 v Celju, kasneje, 1879 v Mariboru (do 1911) in v Ljubljani, kjer so postavili cerkev Srca Jezusovega in 1890 odprli dijaški dom. Pri naselitvi lazaristov v Celju je imel veliko vlogo tudi Anton Martin Slomšek, slovesna umestitev je potekala 26. septembra 1852. Misijonarji pri Sv. Jožefu so se hitro vključili v pastoralno delo med Slovenci, pa tudi skupnost se je polagoma večala. Prevzeli so Bratovščino sv. Cirila in Metoda, ki jo je ustanovil škof Slomšek, njeno poslanstvo pa je bila molitev za edinost med kristjani. V ta namen so v cerkvi sv. Jožefa postavili oltar sv. Cirila in Metoda.

Pihalni orkester slovenske policije je znova dokazal kvaliteto in glasbeno znanje.

Lazaristi so delovali kot kurati v bolnišnicah, v misijonih pa na Madagaskarju in na Kitajskem. Leta 1919 ustanovljena jugoslovanska viceprovinca je bila 1926 povzdignjena v provinco s sedežem v Ljubljani. Nastale so stalne ali občasne postojanke Miren (1913), Groblje (1917), Radeče (1926), Ponikve, Dobrepolje (1941), Šmartno ob Savi (1962) in Šentjakob ob Savi (1965). Redovne hiše so še v Argentini, Avstriji, Italiji in Kanadi.

Začetki delovanja Policijskega orkestra segajo v čas po II. svetovni vojni. Prizadevanja tedanje slovenske vlade so se uresničila poleti 1948, ko je bila za kamnito mizo Vodnikove domačije ustanovljena Godba ljudske milice. Tudi tukaj so se spoprijemali z različnimi težavami, od premajhnega števila inštrumentov, do prostora za vadbo in notnim gradivom, ki ga v začetku ni bilo za dobiti. Nekaj let od ustanovitve je godba pogosto menjavala službene prostore, ob koncu 50. let se je preselila v t. i. Galetov grad, kjer ima svoje prostore še danes.

Od začetka 90-ih so v godbi praviloma zaposlovali samo glasbenike z diplomo Akademije za glasbo. Glasbenik, ki se želi pridružiti orkestru, mora poleg tega še uspešno opraviti avdicijo in izpolnjevati splošne in posebne pogoje za sprejem v Policijo, med katerimi so izpit za izvajanje policijskih pooblastil in strokovni upravni izpit. Področje delovanja orkestra je zelo široko in raznoliko, tako njegovi člani nastopajo na protokolarnih obveznostih, slovesnostih v okviru Policije, državnih proslavah, dobrodelnih prireditvah, igrajo na mednarodnih športnih prireditvah, samostojnih koncertih doma in v tujini, sodelujejo z Glasbeno mladino ljubljansko in z Zvezo slovenskih godb.

V atriju Doma sv. Jožefa so člani Pihalnega orkestra slovenske policije za obiskovalce pripravili kvaliteten večer, seveda so jih obiskovalci nagradili z močnim aplavzom. Vabljeni k ogledu spodnjega video posnetka, v katerega smo ujeli nekaj utrinkov koncerta, ogledate pa si lahko tudi galerijo fotografij, nastalih na večeru v atriju Doma sv. Jožefa.

[simpleviewer width=100% height=700 id=251]

v/t: eH

Foto: Miha Lokovšek in eH

Vir: Wikipedija