Ob mednarodnem arhivskem dnevu številni dogodki tudi v Celju in okolici (video)


Devetega junija vsi arhivi po svetu praznujejo mednarodni arhivski dan. Ob tej priložnosti je minuli konec tedna v prostorih Zgodovinskega arhiva Celje potekala novinarska konferenca, kjer je direktor dr. Borut Batagelj med drugim predstavil novosti in dogodke, ki bodo spremljali mednarodni arhivski dan, ob tem pa tudi Katalog izdaj Zgodovinskega arhiva Celje.

Z obeleževanjem dneva arhivov želijo opozoriti na pomen delovanja slednjih kot institucij, obenem pa želijo izpostaviti delo, ki ga opravljajo zaposleni v arhivih in drugi posamezniki. Ob tej priložnosti so pripravili Katalog izdaj Zgodovinskega arhiva Celje, ki med drugim vabi, da si dela, ki so razprodana, ogledate na njihovi spletni strani.

4-dsc_1352

Ob tem je Batagelj izpostavil poslanstvo arhivov, ki je v prvi vrsti seveda hramba, dokumentirani produkt človeške dejavnosti in kot tak predstavlja nenadomestljivo pričevanje preteklih dogodkov, obenem pa zagotavlja demokratično delovanje družbe, identiteto posameznikov in skupnosti ter varovanje človekovih pravic.

Več o mednarodnem arhivskem dnevu ter o katalogu nam je zaupal direktor Batagelj:

 

Mednarodni arhivski dan v znamenju številnih dogodkov

Ob mednarodnem arhivskem dnevu bodo v celjskem zgodovinskem arhivu izpostavili njihovo dejavnost, ki je s svojo javno arhivsko službo vpeta v sodelovanje z lokalno, regionalno in tudi mednarodno (obmejno) skupnostjo.

Praznovanje se je pričelo s ponedeljkovo razstavo fotografa Edija Einspielerja, nadaljevalo pa se bo 9. junija, ko bodo skozi celotno dopoldne v arhivu gostili dijake Gimnazije Celje Center (3. letnik), ki jim bodo predstavili vse segmente delovanja arhiva, od hrambe, materialnega varstva do pedagoške dejavnosti arhiva. Ob 10. uri bodo organizirali brezplačno vodstvo po razstavi Dekade: osemdeseta @Celje 1980-1988.

Ob 14. uri bodo v Rečici ob Savinji odprli razstavo Voda, Vode, Vodi, ki je nastala v sodelovanju celjskega arhiva z Istorijskim arhivom Pančevo v Srbiji. 

6-dsc_1361

15. junija pa bodo ob 12. uri v Posavskem muzeju Brežice odprli že 15. gostovanje razstave Mesta in trgi ob štajersko-hrvaški meji / Gradovi i trgovišta na hrvatsko-štajerskoj granici, prvi realizirani projekt, ki predstavi izbor gradiva za izbranih 16 obmejnih trgov in mest in je nastal ob sodelovanju 3 slovenskih in 3 hrvaških arhivov s sedeži v Mariboru, Celju, Ptuju, Varaždinu, Štrigovi in Zagrebu. 

O dogodkih in praznovanju nam je Batagelj zaupal v kamero:

 

Vabljeni, da si ogledate razstave oz. obiščete Zgodovinski arhiv Celje.

eH