Ob slovenskem kulturnem prazniku pestro dogajanje v obeh celjskih muzejih (foto, video)


Ob kulturnem prazniku, dnevu spomina na smrt slovenskega pesnika Franceta Prešerna, so se po vsej državi odvili številni kulturni dogodki. V obeh celjskih muzejih so beležili odličen obisk, seveda so bili prav vsi ogledi in vodstva po zbirkah ta dan brezplačni. Muzej novejše zgodovine Celje (MNZC) je vrata odprl ob 9. uri, Pokrajinski muzej Celje pa uro kasneje. 

Borut Alujevič leošnji Kulturnik v muzejski dnevni sobi

kulturni_praznik_mnzc_2
Borut Alujevič, Kulturnik v muzejski dnevni sobi

Dolg in uspešen dan so v MNZC okronali z osrednjim dogodkom kulturnega praznika, ki so ga poimenovali Kulturnik v muzejski dnevni sobi in so ga izvedli že tretje leto zapored.

Predstavili so osebnost, ki je s svojim življenjem in delom tako močno zaznamovala okolje in kulturni prostor, da se je vtisnila tako v kulturno krajino kot kulturno zgodovino Celja in širšega okolja, Boruta Alujeviča.

Osrednjega gosta so preko poezije, biografije in spominov, predstavili trije prostovoljci MNZC, slovenski igralec Renato Jenček, legendarni profesor francoščine Slavko Deržek, Aleš Vrečko, s šansoni pa je dogodek glasbeno obarval Žiga Deršek.

Navzoče je uvodoma pozdravil direktor MNZC dr. Tonček Kregar, ki je doživel aplavz ob omembi, da je muzej ta dan obiskalo več kot 1100 obiskovalcev, kar je svojevrsten rekord: “Sem izredno vesel, kar na nek način vendarle kaže, da Slovenci nismo tako nedovzetni za kulturno ponudbo, očitno pa je pomembno, na kateri dan te stvari pripravimo in jih promoviramo.”

kulturni_praznik_mnzc_3

 

Za obiskovalce ta dan brezplačna javna vodstva in ogledi razstav

Ob kulturnem prazniku so v MNZC za obiskovalce pripravili celodnevne oglede razstav (Živeti v Celju, Brlog igrač in občasna razstava Herman Lisjak vódi po vôdi v Otroškem muzeju Hermanov brlog, občasna razstava Pot domov, Zobozdravstvena zbirka, Fotoatelje in galerija Pelikan, spominski prostor »Stari pisker«), poleg tega pa so izvedli tudi štiri javna vodstva (dvakrat po stalni razstavi v spominski sobi Starega piskra, po gostujoči občasni razstavi Pot domov avtorice dr. Monike Kokalj Kočevar in po občasni razstavi Herman Lisjak vódi po vôdi, ki je tudi tokrat bila odlično obiskana s strani otrok).

kulturni_praznik_mnzc_4

Dopoldne so se lahko obiskovalci tradicionalno družili ob recitiranju slovenske poezije Prešernovanje na Prešernovi, v okviru Muzejskega mozaika pa so se lahko sprehodili po Ulici obrtnikov na stalni razstavi Živeti v Celju.

Pestro tudi v Pokrajinskem muzeju Celje

Pokrajinski muzej Celje je letos za obiskovalce, poleg prostega vstopa, pripravil še marsikatero dejavnost. Ena izmed njih je bila voden ogled po razstavi, imenovani Se spomnite Thee?, ki je posvečena Thei Schreiber Gammelin. Tako so si obiskovalci lahko ogledali okrog petdeset originalnih Theinih likovnih del ter kratek dokumenarni film.

Razstavo si je ogledalo mnogo obiskovalcev
Razstavo si je ogledalo mnogo obiskovalcev

V dvorani Barbare Celjske v Knežjem dvoru pa se je prav tako odvijalo predavanje o najuspešnjšem Celjanu, Titu Variju Klemensu, ki je poleg svoje uspešne vojaške kariere opravljal tudi službo vladarskega tajnika cesarja Marka Avrelija, bil povzdignjen v status senatorja in bil vključen v ožji vladarski svet. Predavanje je vodil dr. Jure Krajšek.

Predavanje o Titu Variju Klemensu
Predavanje o Titu Variju Klemensu

Vabljeni k ogledu galerije fotografij, v kateri smo zajeli utrinke z občasne razstave Herman Lisjak vódi po vôdi in osrednjega dogodka ob kulturnem dnevu v MNZC.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”499″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”170″ thumbnail_height=”120″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”12″ number_of_columns=”4″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” ngg_triggers_display=”never” ngg_proofing_display=”0″ is_ecommerce_enabled=”1″ order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]Marina Bajić in eH