Ob svetovnem dnevu poezije Slovenci ustvarili kar 5700 verzov, najboljši med njimi v pesniški zbirki


placaj_z_verzom_2Izšla je prva pesniška zbirka, ki so jo ustvarili Slovenci in Slovenke ob svetnem dnevu poezije, 21. marca letos. Najboljše izmed njih je zbral Feri Lainšček v pesniški zbirki Trenutek, ki je vanj ujeto vse. Ljubitelji kave in poezije lahko knjižico poiščejo v vseh lokalih po Sloveniji, ki so se na svetovni dan poezije pridružili pobudi Plačaj z verzom.

Letos je bilo možno na svetovni dan poezije, 21. marca, v 34 državah po svetu kavo plačati z verzom, akciji se je pridružilo tudi 49 lokalov v Sloveniji. Ljubitelji kave so ta dan namesto po denarnici segli po svinčniku in skodelico svoje priljubljene pijače plačali s pesnitvijo. Pobudnik globalnega pesniškega gibanja je znana dunajska pražarna, ki želi s promocijo poezije z majhnimi, a smiselnimi koraki spremeniti svet na bolje.

Verze slovenskih avtorjev je preko poletja pregledal pisatelj in pesnik Feri Lainšček in najboljše uvrstil v zbirko Trenutek, ki je vanj ujeto vse. “Imel sem to srečo, da sem lahko listal po res obširni pesniški zbirki, ki je na letošnji svetovni dan poezije sočasno nastajala v kar devetinštiridesetih gostinskih lokalih v Sloveniji. Iz skorajda nepregledne množice verzov, sem izbral tiste, ki so me posebej nagovorili. Nastala je čudovita in pravzaprav edinstvena pesniška knjižica z naslovom Trenutek, ki je vanj ujeto vse. Vesel sem, da se del tistega, kar je 21. marca ob kavi in čaju nastajalo po lokalih, zdaj vrača za kavarniška omizja. Verjamem, da bo po teh poetičnih utrinkih in prebliskih z zanimanjem segel še kdo,” je ob izidu knjige povedal Lainšček.

placaj_z_verzom_1

Da bodo ljudje lahko sledili svojemu navdihu in ustvarjali še naprej, je podjetje, ki je pesniško zbirko izdalo, zadnjih nekaj strani knjige pustilo prazne.