V Muzeju novejše zgodovine Celje odprli razstavo o borcu za severno mejo Franju Malgaju, ki jo spremlja tudi strip (foto)


V Muzeju novejše zgodovine Celje so odprli novo občasno razstavo Franjo Malgaj, s katero obeležujejo spomin na stoto obletnico konca prve svetovne vojne, nastanek Države SHS in bojev za severno mejo.

Datum odprtja razstave (6. november) ni naključen, saj je točno na ta dan leta 1918 oblast v Celju prešla v slovenske roke, na mestni hiši, danes stavbi muzeja, pa so prvič v zgodovini zaplapolale slovenske zastave.

Ob tej prelomnici je največja pozornost razstave, kot nakazuje že njen naslov, namenjena zgodovinski vlogi šentjurskega rojaka Franja Malgaja, ki je istega dne s skupino prostovoljcev odšel na Koroško, s svojo hrabrostjo in odločnostjo pripomogel k temu, da je Mežiška dolina ostala slovenska ter pri tem izgubil življenje.

V poklon padlemu junaku in njegovim soborcem je izšel tudi strip avtorjev Marijana Pušavca in Gašperja Krajnca, s katerim želimo spomin na pomembne dogodke in osebnosti slovenske zgodovine približati tudi mlajšim generacijam.

Razstavni in založniški projekt so omogočili Ministrstvo za kulturo, Mestna občina Celje, Občina Šentjur, Domoljubno društvo Franja Malgaja Šentjur in Zavarovalnica Triglav.

Razstava bo na ogled do februarja 2019, strip pa je po ceni 8 € mogoče kupiti v trgovini muzeja ter drugih knjigarnah.