Obletnica izida ilegalnega humorističnega lista iz leta 1941


Na današnji dan je leta 1941 izšla 1. številka ilegalnega humorističnega lista Kapucinski toti

Naslovnica 1. številke ilegalnega humorističnega lista Kapucinski toti

Nemci so v Celju v drugi polovici aprila 1941 začeli v skladu z navodilom državnega vodje SS Heinricha Himmlerja zapirati zavedne Slovence, predvsem izobražence in tiste ljudi, ki so se na Štajerskem naselili po 1914 (zlasti primorski emigranti). Aretiranci iz celjskega področja so skozi manjše zapore v posameznih središčih regije dospeli v Celje, kjer so jih zaprli v mestno kasarno in kasneje v kapucinski samostan in Stari pisker. V samostanu je od 8. maja in 20. junija 1941 izhajal Kapucinski toti in  v Celjskem piskru od 1. do 5. junija 1941 Toti Stari pisker.  

Oba lista dajeta dober vpogled v način življenja jetnikov in v konkretne zgodovinske podatke: številčno stanje zapornikov, datum uvedbe prisilne telovadbe, še posebej pa so zanimivi podatki, po katerih lahko slutimo, da je bila politična diferenciranost vsaj med zaprtimi v kapucinskem samostanu precejšnja.

Kapucinski toti so tiskali na opalografu, ki je bil prej last kapucinskega dijaškega konkvita in na katerem so pred vojno gojenci razmnoževali dijaški list Konviktar. Po pričevanju tedanjih zapornikov so pobudo za izdajanje lista dali zaporniki iz Laškega iz kroga dr. Franca Roša in Franja Vilharja. Izdanih je bilo pet številk, prve štiri številke je uredil Franjo Vilhar, zadnjo pa kapucin Jakob Sem.

Kapucinski toti in Toti Stari pisker, faksimilirana izdaja ob štridesetletnici vstaje in izzida ilegalnih listov celjskih političnih zapornikov, 1981

Preverite tudi: https://www.kamra.si/digitalne-zbirke/kapucinski-toti-in-toti-stari-pisker/

Vir: Kamra.si