Obletnica smrti sopotnice Alme Karlin


Na današnji dan je leta 1988 v Celju umrla Thea Schreiber Gamelin. Rodila se je 25. marca 1906 v Nemčiji.

Rodila se je v družini protestantskega pastorja v Brunshauptnu, ki so ga nacisti l. 1938 preimenovali v Kühlungsborn. Po končani privatni šoli je kolebala med študijem germanistike, medicine in slikarstva, odločila se je za študij slikarstva. Študirala je na kraljevi umetniški akademiji v Stockholmu in bivala najprej pri daljni očetovi sorodnici, grofici Dagmar Sparre, nato pa jo je sprejela v svoj krog kiparka in slikarka, grofica Ellen Roosval. Med študijem je opravila študijsko potovanje po Italiji. Kot pravi v svoji knjigi Dvoje življenj – en cilj je l. 1931 po radiu slišala za knjigo Einsame Weltreise  Alme M. Karlin in se tako navdušila nad popotnico iz Celja, da je z njo navezala najprej pismene stike, potem pa jo je v letih 1931-1934 trikrat obiskala v Celju. Za stalno se je preselila  k Almi l. 1934 in kot jugoslovanska državljanka ostala v Celju vse do svoje smrti. Za časa Alminega življenja je Thea opravljala vlogo Almine tajnice, lektorice, korespondentke, ilustrirala je nekaj njenih knjig ter vodila gospodinjstvo.

Po Almini smrti je Thea prestopila v katoliško vero, se priključila 3. redu sv. Frančiška, začela študirati teologijo na Teološki fakulteti v Ljubljani in si prizadevala za ustanovitev samostojne celjske škofije.

Po l. 1969, ko izide prvi knjižni prevod Karlinove v slovenščini (Samotno potovanje), je Thea postala iskan vir informacij o njenem življenju in delu – vendar je mnoga dejstva prikrojila in na ta način botrovala nepotrebni mitologizaciji življenja in dela Alme Karlin.

Pokopana je na Svetini, v skupnem grobu z življenjsko prijateljico (Seeleschwester, sestro po duši) Almo Karlin.