Obletnica ustanovitve celjske Narodne čitalnice


Ustanovitelji celjske Narodne čitalnice. Od leve proti desni stojijo štorski montanist Andrej Pirnat, geolog in lastnik zabukovškega premogovnika Ivan Žuža ter celjski trgovec Franc Kapus. Spredaj sedi celjski mestni zdravnik dr. Štefan Kočevar, prvi predsednik celjske Narodne čitalnice

Narodna čitalnica v Celju je bila ustanovljena 19. marca 1862 na skupščini, ki se je udeležilo 47 članov.

Izvolili so vodstvo, ki so ga predstavljali dr. Štefan Kočevar kot ravnatelj, njegov pomočnik je postal župnik Davorin Trstenjak, tajnik Ivan Krušič, blagajnik trgovec Franc Kapus, prvi knjižničar pa Gustav Lindner, takrat profesor na celjski gimnaziji.

Odbor je vest o bližnji ustanovitvi celjske Narodne čitalnice sporočil v Novicah 1. januarja 1862, ob tem povabil … »…vse prijatle naše slovenščine in naroda našega, da se obilno zapišejo v to občekoristno narodno društvo«

Čitalnica je bila dostopna vsakemu, ki je upošteval čitalniška pravila. V prvih letih je bilo članstva največ: prvo leto je čitalnica imela 152 članov, leto kasneje 145, v letih 1864 in 1865 pa 137.

Prva leta so bili člani čitalnice tudi celjski Nemci, podobno kot so bili Slovenci člani nemške Kazine.

Iz ohranjenega gradiva je razvidno, da v začetku šestdesetih let med pripadniki obeh narodov v Celju še ni prihajalo do resnejših konfliktov, če izvzamemo nekaj manjših prask na obeh straneh. Tudi gostovanja čitalnice v drugih trgih so nemško misleči sprejemali strpno.

vir: Kamra.si

19. marec je praznik Mestne četrti Center Celje