Obujanje tradicije podeželja s prireditvijo “Podeželje v mestu”


V mestnem središču Celja je drugo oktobrsko soboto potekala prireditev Podeželje v mestu. Prireditev, katere osnovni namene je prispevati k večji prepoznavnosti podeželja in predstavitvi pridelkov, izdelkov ter storitev ponudnikov s kmetij, se je odvijala v hladnem in sončnem dopoldnevu.

Podeželje v mestu, ki poteka pod okriljem Mestne občine Celje, v organizaciji Zavoda Celeia Celje in v sodelovanju z Društvom »Raznolikost podeželja« je prireditev, zasnovana na način, ki obiskovalcem ponuja v vpogled v ponudbo pridelkov in izdelkov s kmetij, katere je na prireditvi bilo mogoče degustirati in kupiti. Kot vsako leto je bila tudi letos pospremljena s skrbno izbranim spremljevalnim programom, primernim za vse generacije obiskovalcev.

Družine z otroci so lahko ustvarjale v kotičku Tetke jeseni, kjer so se odvijale ustvarjalne delavnice, v katerih so otroci za nekaj trenutkov pustili prosto pot domišljiji in kreativnosti, odkrivali ročne spretnosti ter ustvarjali svoje zamisli s slikanjem, risanjem, oblikovanjem iz različnih materialov. Iz različnih plodov dreves (želodov, kostanjev) so ustvarjali živalce, iz ostankov koruze pri ličkanju pa so nastajala oblačila za lične gospodične.

Poleg zgoraj naštetega so si obiskovalci lahko ogledali različne predstavitve: domačih obrti, ekoloških in turističnih kmetij in društev s podeželja.

Nastopili so ljudski pevci in godci, ki ustvarjajo v Joškovi bandi, s plesi so se predstavili člani Celjske folklorne skupine, obiskovalcem pa je bila na voljo tudi izkušnja vožnje s kočijo, ki je ponujala nekoliko drugačen pogled na mesto Celje.

t/f: Egon Horvat