Odkrivanje celjskega kulturnega utripa in potep po Umetniški četrti (foto)


Matija Plevnik med vodenjem ogleda.
Matija Plevnik med vodenjem ogleda.

 

Obiskovalci vodenega ogleda so z zanimanjem spremljali kulturni utrip Celja.
Obiskovalci vodenega ogleda so z zanimanjem spremljali kulturni utrip Celja.December v Celju ni samo pravljične, temveč tudi izobraževalne narave. Novega znanja željni Celjani se lahko tako ob različnih dneh odpravijo na vodene oglede Knežjega mesta, kamor je minulo nedeljo zaneslo tudi nas.

Ob 18. uri smo se zbrali pred vhodom v Celjski dom, kjer je gneča ljudi že nestrpno čakala na voden ogled mesta s poudarkom na Umetniški četrti in nasploh na umetniškem vidiku Celja. Vodnik Matija Plevnik nas je nato vodil skozi sprehod po okrašenem mestu in razkrival zgodovino kulturnega dogajanja v mestu, njegove vrhunce in padce. Predstavil nam je posameznice in posameznike, ki so »motor« celjskega kulturnega utripa ter nas seznanil z utripom v Umetniški četrti.

Najprej nas je pot zanesla v galerijo Plevnik – Kronkowska, kjer smo spoznali, da se lahko na tem ogledu tudi iz oči v oči srečamo s celjskimi umetniki. Nato smo pot nadaljevali mimo Vodnega stolpa vse do Savinjskega nabrežja, kjer nam je Matija Plevnik podrobneje predstavil nekatere stavbe in zgodovinski utrip mesta Celje. V okviru ogleda smo se odpravili tudi v AQ galerijo, Center sodobne umetnosti, Erotično galerijo Račka, uro in pol dolg ogled pa smo zaključili v osrčju Umetniške četrti, kjer smo lahko vstopili v vse galerije in poklepetali s celjskimi umetniki.

Po ogledu je sledil še kozarček kuhanega vina v krčmi TamKoUčiri, kjer so obiskovalci ogleda lahko odlično zaokrožili kulturni utrip mesta Celje. Nekaj utrinkov z dogodka smo ujeli v spodnji fotogaleriji, vas pa vljudno vabimo k ogledu.

[simpleviewer width=100% height=700 id=750]

Tina Ožvald

polsi-wellness-klik