Glasbeni umetnik Goran Bojčevski pripravil koncert v Celju, svojem novem domačem kraju (video)


Koncert Gorana Bojčevskega z gosti
Koncert Gorana Bojčevskega z gosti

Goran Bojčevski je umetnik, ki je v Celje prinesel glasbeno svežino, nove navdihe in popestril dogajanje našega malega mesta. Čeprav vrhunski glasbenik, ki hodi po visoki ravni glasbene umetnosti, Goran ostaja preprost in prijeten sogovornik.

V torek, 15. maja, je Bojčevski s tremi priznanimi glasbenimi gosti pripravil magični koncert. Predstavil se je s svojo avtorsko glasbo, ki izvira iz ljubezni do življenja in nas popelje skozi zanimive zgodbe, čustva in navsezadnje ponudi inspirativno katarzo. Skupaj z organizatorjem – zavodom Celeia Celje, so poslušalcem pripravili navdihujoč in sproščujoč glasbeni večer.

Koncert Gorana Bojčevskega z gosti

Koncert s sledečimi glasbeniki: Goran Bojčevski (skladatelj glasbe in klarinet), Matija Dedić (klavir), Tomaž Marčič (harmonika) in Žiga Golob (kontrabas), je gostil Celjski dom. Ob čudovitem in toplem ambientu, so nas odlični ustvarjalci glasbe popeljali na pot ritmov, vse od Makedonije do Salzburga.

Goran Bojčevski prihaja iz Makedonije, ki ga je zaznamovala s svojim sončnim temparamentom. Kljub njegovemu bogatemu etno ustvarjalnem tonu, je Bojčevski pod lučjo klasike izvrsten virtuoz. Med njegovimi mentorji lahko zasledimo svetovno znana imena. Izpopolnjeval se je pri profesorju Petku Radevu. Trenutno pa opravlja podiplomski študij pri profesorju Aloisu Brandhoferju, na prestižni Univerzi v Salzburgu, Mozarteum.

Poleg tega, da je na mnogih tekmovanjih osvojil prvo mesto, se lahko pohvali tudi z zaključenim študijem na Akademiji za glasbo v Ljubljani, ki ga je končal z odličnim uspehom.

Ravno tako je pester nabor njegovih delovnih okolij in glasbenikov s katerimi je sodeloval in še sodeluje. Med prvimi velja omeniti Vlatka Stefanovskega, s katerim je posnel zgoščenko, ki bo izšla v juniju. V Sloveniji pa ga večina pozna tudi kot člana etno glasbene skupine Terrafolk.

Več o mladem, prijetnem in imenitnem glasbeniku lahko preberete v spodnjem intervjuju, objavljenim v tekstovni in video obliki. V videu si lahko ogledate tudi izseke sijajnega koncerta.

Intervju z umetnikom, skladateljem Goranom Bojčevskim:

1. Nam lahko predstaviš svojo življenjsko in najverjetneje hkrati, ustvarjalno pot?

Moja življenjska pot je, seveda, povezana z glasbo. Začel sem v zgodnjih letih, v bistvu pri osmih letih starosti sem začel s klarinetom in je moja prva ljubezen, z muziko. Potem so se stvari stopnjevale in je prišlo do tega, da sem čez recimo deset let začel tudi skladati glasbo in sem odkril še ta talent  v meni in danes ustvarjam na več področjih z različnimi glasbeniki, uveljavljenimi. Tako da, mi je to super. Glasba in življenjska pot, to je edina moja življenjska pot, seveda, me je pripeljala tudi v Slovenijo. Tukaj sem končal študij v Ljubljani na Akademiji. Nato sem nadaljeval svoj študij v Salzburgu, vmes sem delalv Ljubljanski Operi in igral v različnih orkestrih klasične glasbe. Potem sem seveda občutil še strast do skladanja, do komponiranja in do ostalih zvrsti glasbe, tako da v bistvu na nek način izpopolnjujem vse stile, zvrsti glasbene, klasiko, etno jazz in tako naprej.

2. Omenil si sodelovanje s priznanimi glasbeniki, nam lahko morda podaš še kakšna imena?

Ja seveda, nastopal sem v bistvu v različnih projektih. Redno sodelujem z znanim kitaristom Vlatkom Stefanovskim. Sem njegov gost. Zdaj smo naredili svoj projekt z njegovim bendom, Kapodaja se reče in smo posneli CD, ravno, januarja, v Skopju. Ta izide junija. Imam veliko koncertov tudi z drugimi. Tako kot ste videli včeraj, z Matijo Dedićem. Tudi z različnimi izvajalci iz bivše Jugoslavije. Z glasbeniki, ni da bi zdaj vse našteval. V bistvu zelo rad sodelujem v različnih projektih in se prilagajam, zato, ker mi dajo širino. Seveda tudi v klasični glasbi imam dosti koncertov, predvsem v Avstriji nastopam s klasično glasbo, ker končujem magisterij. Imam odličnega profesorja in mentorja, ki je v bistvu bivši dirigent iz Berlinske Filharmonije in me je veliko stvari naučil. Lahko rečem, da sem mu zelo hvaležen.

3. Kako pa uspeš uskladiti življenje doma, z družino in svoje glasbeno, ustvarjlno življenje.

To je dobro vprašanje. Mislim, če se hoče, se vse da. Samo je kar zahtevno, ker preklopiti, recimo po koncertih ali po raznih turnejah priti domov, kjer je eno redno življenje in tako mora biti,  je res težko. Ampak to je vse stvar navade, tako da druga nam ne preostane. Seveda imam otročka majhnega, sineka, za katerega sem tudi napisal skladbo. Zadnja skladba (iz včerajšnjega koncerta) je bila posvečena ravno njemu in to mi v bistvu daje še dodatno ljubezen in del za ustvarjanje. Tako da, potem tukaj se te stvari prepletajo. Je pa res težko z odra stopiti v normalno življenje, ampak gre.

4. Kaj ti še, poleg sina, daje inspiracijo, navdih?

Različne stvari. Seveda, predvsem ljubezen do življenja in do lepih stvari. Skladam ponavadi ponoči, ko je mir. Ljubezen do lepih stvari, do narave, do ljudi in tako naprej.

5. Zaupaj nam še, kako se počutiš v Celju, svojem novem domačem kraju?

V Celju se počutim odlično. Imamo umetniško četrt, ki sem jo odkril. V bistvu, mi se nekako vohamo umetniki in sem prišel sem in zdaj imam atelje, kjer ustvarjam, pišem muziko, delam razne projekte. Ravno tu se zgodi v tem ateljeju, da občasno zažuramo, ampak to je vse v roku službe, tako da, super se počutim.

Goranu Bojčevskemu se zahavljujemo za pravljični koncert in prijeten intervju.

t/f/v: Patricija Čamernik