Odprtje razstave 110 za lepši svet v Muzeju novejše zgodovine Celje (foto in video)

12. 01. 2018 11:49

V torek zvečer je v Muzeju novejše zgodovine potekalo odprtje občasne razstave 100 za lepši svet: 110 let javnega glasbenega šolstva v Celju. Dogodek nas je ponesel v čas pred 110. leti, ko je bila v Celju ustanovljena prva slovenska javna glasbena šola. 

V tem času je ljubljanska Glasbena matica v Celju ustanovila svojo podružnico, ki je tedaj delovala v prostorih Narodnega doma. Šele po vojni se je šola selila na Slomškov trg, kjer še danes ponosno stoji in vsako leto izobražuje mlade poklicne glasbenike.

Odprtje razstave 100 za lepši svet je pritegnilo veliko zanimanja.
Odprtje razstave 100 za lepši svet je pritegnilo veliko zanimanja.

Skozi bogato zgodovino Glasbene šole Celje nas je popeljala tudi razstava v Muzeju novejše zgodovine, ki spremlja razvoj šole od njenih začetkov vse do danes. Razstavo je postavila kustosinja Urška Repar, v njej pa je zajela kronološki pregled razvoja same šole in glasbenega udejstvovanja po desetletjih. Razstavo tako oblikuje historični vpogled v 110 let javnega glasbenega šolstva v Celju, na ogled pa so tudi glasbila iz arhiva glasbene šole.

Ob tej priložnosti so se v muzeju zbrali tudi župan Mestne občine Celje Bojan Šrot, ravnatelj I. gimnazije v Celju dr. Anton Šepetavc, ravnatelj Glasbene šole Celje Simon Mlakar in njegov predhodnik Vid Marcen. Skupaj so se lahko sprehodili skozi bogato zgodovino glasbenega šolstva v knežjem mestu. Tudi odprtje razstave pa ni minilo brez glasbe, za kar je poskrbela zasedba Flutiano.

Ob tej priložnosti smo v objektiv ujeli tudi dr. Tončka Kregarja, direktorja Muzeja novejše zgodovine Celje, ki je namenil nekaj besed razvoju glasbenega šolstva skozi zgodovino in toplo pozdravil novo glasbeno razstavo, ki si jo boste lahko v muzeju ogledali do 4. februarja 2018.

Poleg tega vas vabimo tudi k ogledu fotogalerije z odprtja razstave.

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
257 queries in 3,529 seconds.