Odprtje razstave Andrej Šifrer, 70 let – NIČ proti VEČnosti v Muzeju novejše zgodovine Celje


Muzej novejše zgodovine Celje je včerajodprl gostujočo razstavo Gorenjskega muzeja, ki so jo naslovili Andrej Šifrer, 70 let – NIČ proti VEČnosti.

Izvirni eksponati Andreja Šifrerja

Andrej Šifrer, avtor in pevec popularne glasbe, je na slovenski glasbeni sceni prisoten že več kot 45 let. Njegova kariera se je začela leta 1977 s skladbo Zoboblues, ki jo je posnel za takratno Televizijo Ljubljana, ki jo danes poznamo kot TV Slovenija, producent pa jo je pomotoma poslal na radio, kjer so jo začeli predvajati. Jureta Robežnika, takratnega direktorja Založbe kaset in plošč RTV Ljubljana je humor v besedilu tako navdušil, da se je odločil tega Gorenjca poiskati. Kar je sledilo, je zgodovina slovenske popularne glasbe, katere del je na voljo za ogled tudi v Muzeju novejše zgodovine Celje.

Direktor Muzeja novejše zgodovine Celje, dr. Tonček Kregar, je ob odprtju razstave povedal:

”Ta razstava dejansko govori o legendi slovenske popularne kulture oziroma popularne glasbe Andreju Šifrerju, ob čigar pesmih so dejansko rasle generacije in čigar pesmi so že zdavnaj del nekega kanona slovenske kulture ter so s svojo zimzelenostjo pravzaprav dosegle to, kar je verjetno največja želja vseh, ki se ukvarjamo z glasbo, torej, da pesmi postanejo obče dobro, na nek način zaživijo celo svoje življenje, ločeno od njihovega avtorja. Izredno vesel sem za odprtje te razstave in se še enkrat zahvaljujem Gorenjskemu muzeju, ki je avtor te razstave.”

Kustosinja Ana Beno in direktorica Gorenjskega muzeja Marjana Žibert

Kot je omenil zgodovinar, ki je  obenem tudi znan glasbenik – član skupine Mi2, gre za razstavo, ki gostuje po Sloveniji. Po Štajerskem se bodo namreč odpravili še na Dolenjsko. Razstava je bila nenačrtovana, toda kot je dejala direktorica Gorenjskega muzeja Marjana Žibert, se večkrat pripeti, da tisto, kar ni načrtovano, se na koncu odvije tako, da je celo najboljše.

Razstava, katere avtorica sta kustosinji Ana Beno in Tjaša Štempihar, ponuja sprehod preko Šifrerjevih osebnih predmetov, fotografij ter spominov, pozornost pa je dana predvsem njegovem glasbenem ustvarjanju, sodelovanju s številnimi zvezdniki in delovanju tako doma kot tudi v tujini.

Andrej Šifrer in njegova kitara

Na otvoritvi razstave vsekakor ni manjkal niti sam Andrej Šifrer, ki je odpel in zaigral nekaj svojih pesmi ob spremljavi kitare, nato pa je zbrane popeljal po razstavi skozi sobe Muzeja novejše zgodovine. Na razstavi so izpostavili tudi izjemen dogodek za otroke ŽIV ŽAV, katerega pobudnik je bil prav Andrej Šifrer.

”Prišel sem na idejo, da otroci nimajo svoje veselice. V Stražišču pri Kranju tako leta 1981 organiziramo prvo »otroško republiko« na svetu z imenom ŽIV ŽAV, kjer imajo starši vstop le ob spremstvu otrok. Program je bil pester, k sodelovanju sem povabil glasbene prijatelje in znane Slovence, vse je temeljilo na prostovoljni ravni. Na prvi Živ žav je prišlo 10.000 ljudi. Živ žav je potekal vsako zadnjo soboto v avgustu vse do leta 1991,”

je povedal Andrej med vodenjem skozi sobane. Sicer pa se lahko z njim v živo srečate tudi 23. marca in 13. aprila, ko bosta vodenji ob 17. uri. Razstava bo na ogled do 17. aprila.