Odprtje razstave Uganke Celjskega stropa (foto, video)


V četrtek je v Pokrajinskem muzeju Celje potekalo odprtje začasne razstave Uganke Celjskega stropa ob 90. obletnici njegove prenove. 

Gabrijela Kovačič, avtorica razstave Uganke Celjskega stropa
Gabrijela Kovačič, avtorica razstave Uganke Celjskega stropa

V glavni dvorani Stare grofije smo se lahko potopili v mistični svet Celjskega stropa, katerega misterioznost je razkrita v razstavi avtorice Gabrijele Kovačič. 

Leta 1926 so Celjski strop po naključju odkrili pod mlajšim platnenim stropom. Natančnega datuma odkritja ne poznamo, s pomočjo gradiva, ki bo predstavljeno na razstavi lahko približno rekonstruiramo dogodke od pomladi 1926 do novembra 1927, ko je bil restavriran strop predstavljen javnosti.

Odprtje so z glasbo pospremili Miha Firšt na kontrabasu, Matej Haas na violini in Luka Železnik s flavto. Mladi celjski glasbeniki so v izjemno akustični dvorani Stare grofije pod Celjskim stropom zaigrali skladbe, ki sovpadajo z duhom slavnega stropa.

Celjski strop je dragulj, ki je nujno potreben prenove

Ob bogatem kulturnem programu je spregovoril tudi Stane Rozman, direktor Pokrajinskega muzeja Celje, ki je izrazil željo po obnovi Celjskega stropa. Ne samo, da ga potrebuje, tudi zasluži si ga, saj je preživel zob časa in postal ena izmed največjih znamenitosti v Celju.

Več o sami razstavi Uganke Celjskega stropa pa je razkrila njena avtorica Gabrijela Kovačič. Strop je restavriral impresionistični slikar Matej Sterne, katerega zapiski so tudi del razstave. Ti zapiski so se pred leti izkazali za izredno dragocen vir informacij, po drugi strani pa so odprli dodatna vprašanja. Ugotovili so namreč, da so strop nekoč že poskušali rešiti.

Celjski strop je torej že v preteklosti bil nekaj, kar je bilo vredno ohraniti. V okviru razstave so na ogled tudi drugi dokumenti, ki jih je posodil Zgodovinski arhiv Celje.

V eni od vitrin lahko vidimo dragoceno grafiko, ki je služila kot predloga za nastanek štirih vogalnih napadalcev neba. Tudi Kovačičeva je izpostavila, da je Celjski strop nujno potreben prenove. Cilj je, da do prenove pride pred 100. obletnico njegove prenove. S prenovo bi lahko zasijal v novi podobi in tako še dodatno predstavljal ponos knežjega mesta.

Razstava bo na ogled v dvorani pod Celjskim stropom v Stari grofiji. Vabljeni k odkrivanju skrivnosti Celjskega stropa, poleg tega pa si lahko ogledate tudi utrinke z odprtja razstave v spodnji fotogaleriji.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”530″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”170″ thumbnail_height=”120″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”12″ number_of_columns=”4″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” ngg_triggers_display=”never” ngg_proofing_display=”0″ is_ecommerce_enabled=”1″ order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]