Ogled na novo odprtega stolpa na Celjskem gradu (foto)


DSC07439Vikend na Celjskem gradu. Kot mnogokrat do sedaj sem tudi tokrat žal ena izmed redkih obiskovalcev. Grad, nekoč poln vitezov, dvorskih dam, gospode in seveda celjskih knezov, tako sameva na vrhu hriba. Ljudje ga dandanes večinoma obiščejo le še ob koncertih in festivalih.

Ko sem zakorakala na dvorišče Celjskega gradu, sem pri stolpu zagledala skupino vitezov, ki so člani kulturnega društva Vitezi belega volka. Med tem ko je edina zastopnica nežnejšega spola pripravljala kosilo, so se preostali smejali, vihteli palice in drug drugemu kazali očitno nove kostume.

 DSC07475

Kot ste mnogi lahko zasledili tudi na naši spletni strani, je bil za ta vikend napovedan dogodek “Lov na čarovnice”, ki bi zajemal ne samo druženje z vitezi in izdelovanje kostumov za najmlajše, ampak tudi voden ogled po gradu. “To se bo odvijalo na koncu meseca, torej 31. 10. 2014,” so mi obrazložili tamkajšnji vitezi in dodali: “tekom meseca pa bodo na gradu seveda potekale priprave na omenjeni dogodek“. Tako sem opazila že prvi okrasek –okostnjaka, ki je visel s stolpa, ob katerem sem stala. “Sledijo mu še mnogi drugi okraski po celotnem gradu,” so obljubili.

 DSC07453

Kot alternativo so mi ponudili voden ogled po na novo odprtem stolpu. Stolp je zgrajen iz treh etaž, v katerem je vsak opremljen s pohištvom, orožjem in oblekami iz srednjega veka. Obiskovalci imajo tako priložnost podrobneje spoznati življenja vitezov in knezov. Mlada viteza, ki sta tokrat prevzela vlogo vodiča, sta zagreto razlagala podrobnosti vojskovanja, zaigrala kakšen dvoboj za lažje razumevanje namena določenega orožja in slednje podala tudi med nas. “Vsak je znal uporabljati vsa orožja,” sta obrazložila: “videli so jih kot podaljške njihovih rok“.

DSC07489Nedvomno zabaven in poučen sprehod po stolpu, ki se ga splača ogledati. Zanimivo je bilo videti gospo, ki se je ob pogledu na napis “vstopnina 1€” zgrožena obrnila. A če malce pomislimo, za kavo v gostilni bomo odšteli vsaj 1,20€ in kot pravijo zaposleni na gradu: “Mnogi bi bili v tujini pripravljeni plačati malo bogastvo za ogled zgolj ruševin“.

Ko boste tako med vikendi razmišljali o izletih, vam priporočam obisk celjskega gradu in na novo odprtega stolpa. Vabljeni k ogledu spodaj priložene fotogalerije, v kateri si lahko ogledate, kaj vse vas tam čaka.

[simpleviewer width=100% height=700 id=678]

Kristina Strašek

novacanova-polsi-klik