Osrednja državna proslava ob dnevu generala Maistra (foto, video)


DSC04295Preteklo soboto je v Celjskem domu potekala osrednja državna proslava ob dnevu generala Maistra, ki ga uradno praznujemo 23. novembra in se s tem spominjamo zmagoslavnih dogodkov leta 1918. Tokrat so za kulturni program poskrbeli dijaki I. gimnazije v Celju v sodelovanju s simfoničnim orkestrom GŠ Celje.

Dan Rudolfa Maistra, ki je od leta 2005 tudi državni praznik v Sloveniji, praznujemo 23. novembra. Na ta dan je Rudolf Maister leta 1918 s svojo vojsko osvobodil Maribor in zasedel slovensko severno mejo.  Vrednote za katere se je zavzemal in ne nazadnje domoljubje, ki ga je čutil, so v današnji družbi še kako pomembne in vredne premisleka.

»Brez tako močnega duha, široko razgledanega, zavednega patriota, ki je postavil tudi nbso online casino reviews svoje življenje na oltar bodoče domovine ter zmagal, bi se naša zgodovina pisala povsem drugače.« je v svojem govoru povedal letošnji častni govorec gospodarski minister Zdravko Počivalšek.  V nadaljevanju je med drugim tudi poudaril, da se danes s podobnimi izzivi sooča aktualna slovenska vlada.

DSC04294

Dijaki in dijakinje so se generalu poklonili z recitacijami, večer pa je popestrila čudovita glasba simfoničnega orkestra GŠ Celje pod taktirko Matjaža Brežnika in ubrano petje MMPZ-ja I. gimnazije v Celju pod vodstvom Tomaža Marčiča.

Za konec vabljeni še k ogledu priložene fotogalerije in videa.

[simpleviewer width=100% height=700 id=904]

Kristina Strašek

polovicka_celje_klik