Osrednja knjižnica Celje je sklenila razstavo Skrivnosti letenja, ki je pritegnila ogromno zanimanja

29. 09. 2018 15:26

Osrednja knjižnica Celje je ambiciozno zakorakala v september, kar so dokazali z interaktivno razstavo Skrivnosti letenja, ki je od 10. septembra navduševala obiskovalce. Inovativen projekt je del Meseca raziskovanja, ki je včeraj dosegla svoj epilog ob Dnevu raziskovalcev.

Check in v avli knjižnice, ki odpira vrata inovativne razstave.
Check in v avli knjižnice, ki odpira vrata inovativne razstave.

Razstava, ki elegantno prevzame vse generacije, je plod dela italijanskega podjetja z dolgoletnimi izkušnjami na področju inovativnega komuniciranja. Tako so nastale Skrivnosti letenja, ki preko sedmih atraktivnih in zanimivih eksponatov obiskovalca popeljejo na čudežno potovanje od delovanja letalskega krila vse do raketnega pogona.

Osrednja knjižnica Celje je z roko v roki z Regijskim študijskim središčem v Celju pripravila interaktivno razstavo, ki na edinstven način izobražuje skozi prizmo zabave in eksperimentiranja. Razkriva skrivnosti, kot je neverjetna sposobnost letal, da obstanejo v zraku ali pa delovanje varnostnih sistemov na letališču. Za piko na i se lahko radoveden obiskovalec tudi preizkusi na Aladinovi leteči preprogi kar v osrčju knjižnice.

Skrivnosti letenja pa se niso razkrivale le tekom razstave, saj so jo spremljali tudi številni obetavni dogodki. Med drugim je potekal karierni dan na temo poklicev v letalstvu, koncert skupine The Takeover, pravljične ure za otroke, zadnji dan pa so strnili tudi s čisto pravim planetarijem, v katerega se je prelevila študijska čitalnica.

Dobrodošel projekt z močno izobraževalno noto
Zakonitosti letenja razkriva sedem eksponatov.
Zakonitosti letenja razkriva sedem eksponatov.

Gre za zanimiv projekt, s katerimi knjižnica brezkompromisno presega svoje okvirje. To je potrdil tudi Kristian Koželj, eden izmed urednikov programske knjižice Skrivnosti letenja, ki poudarja, da so takšni dogodki koristni tako za okolje kot tudi za knjižnico kot ustanovo. Ob tem se ga je še posebej dotaknil komentar profesorice iz Gimnazije Celje-Center, ki je dejala, da je prav to pravo učenje.

»Ljudje smo senzorična bitja in svet zaznavamo s čutili. Pri navadnem pouku pa sta po navadi okupirani največ dve čutili, na vsa ostala mirno pozabimo. Takšna razstava pa širi ta nabor, saj se sliši, vidi, tipa in vonja. Mislim, da bi bilo potrebno stremeti k temu, da se tudi v bodoče ponudi čim več interaktivnih projektov,« je dodal Koželj. Projekt, kot so Skrivnosti letenja, namreč tudi delovanje knjižnice postavi stopničko višje od poznanih standardov. Do tega je kritičen tudi Koželj, ki je izpostavil, da so »knjižnice že od nekdaj pojmovane kot zakladnice znanja, kar pa ni nujno le v obliki knjig na policah. Pomembno je ponuditi znanje, izobraževanje, kar je tudi smisel te razstave in zato mislim, da bi morala predstavljati pozitivne smernice za načrte v prihodnosti.«

Interaktivna razstava je poskrbela za veliko zanimanja

Tudi odzivi na Skrivnosti letenja so bili izjemno pozitivni, o čemer priča že samo zvočnost v času obiskov. Največ zanimanja je požel predvsem simulator letenja, zelo lepo obiskane pa so bili tudi spremljajoči dogodki.

Skrivnosti letenja so vsekakor dobrodošel projekt, za katerega upamo, da bo že kmalu našel kakšnega naslednika. Gre namreč za inovativen način, kako predstavnike vseh generacij pritegniti k dodatnemu izobraževanju in preizkušanju eksponatov, s čimer si priskrbijo edinstveno izkušnjo in razširijo svoje obzorje znanja.

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
163 queries in 1,531 seconds.