Osrednja slovesnost ob prazniku MO Celje in podelitev občinskih priznanj (foto, video)


nagrajenci MO Celje 2015Preteklo soboto, 11. 4. 2015, je v veliki dvorani Narodnega doma v Celju v okviru praznika Mestne občine Celje potekala osrednja slovesnost s podelitvijo kristalnih, bronastih, srebrnih iz zlatih grbov.

Pisalo se je leto 1451, ko je 11. aprila Celje po volji takratnega celjskega kneza Friderika II. dobilo svoje mestne pravice in s tem prebivalci pravico do odločanja o stvareh, pomembnih ne samo za razvoj mesta ampak tudi za njihovo lastno življenje. V spomin na ta dogodek je Celje pred 24-imi leti 11. april določilo kot dan Mestne občine.

» Vsakoletni občinski praznik je priložnost, da se s ponosom ozrem na izjemno bogato več tisočletno zgodovino našega mesta, katere smo dediči pa tudi varuhi,« je v svojem uvodnem nagovoru povedal župan Bojan Šrot in nadaljeval: »Hkrati je tudi priložnosti, da se ozremo v bližnjo preteklost, da cenimo sedanjost, pogledamo, kaj nam je uspelo narediti in smo na to ponosni ter se tega razveselimo.«

Tudi letos je Mestna občina podelila najvišja priznanja Celjanom, ki so tako ali drugače pomagali Celju ter s svojo odličnostjo tako na kulturnih, športnih in drugih področjih predstavljali naše mesto.

Kristalni grb so si s svojo odličnostjo na študijskem področju prislužila štiri dekleta – Maja Lipuš, Ajda Seničar, Maša Škrinjar in Gea Pantner Volfand.

Bronasti grb so letos prejeli Slavko Pajk, ravnatelj Don Boskovega Centra Celje in voditelj PUM, Matevž Petek, športnik in startup podjetnik, poznan predvsem kot soustanovitelj mobilne aplikacije Povio ter Marjan Turnšek, ki s svojo kmetijsko dejavnostjo med ljudmi promovira tudi zdravo hrano.

Srebni grb so prejeli Vladimir Ljubek, predsednik krajevne skupnosti Pod Gradom, plavalec in udeleženec petih paraolimpijskih iger Danijel Pavlinec ter Tone Primožič, član planinskega društva Celje.

Najvišje priznanje tega leta, zlati grb, je prejelo uredništvo Novega tednika, ki že neverjetnih sedem desetletij vestno in kakovostno poroča o dogodkih v Celju in njegovi okolici. Nagrado je v imenu uredništva prevzela vršilka dolžnosti odgovorne urednice Tatjana Cvirn.

DSC00233Tekom podelitve so zbrani lahko prisluhnili o zgodovini mesta Celje, si ob kratkih filmih ogledali njegove znamenitosti, hkrati pa prisluhnili tudi mnogim glasbenim točkam. S slednimi so se poleg voditeljev predstavili tudi mešani in otroški pevski zbor Don Baskovega centra Celje in slovenska zastopnika letošnje evrovizije pop duo Maraaya.

»Ameriški predsednik Lincoln je v eni izmed priložnosti dejal, da so mu všeč ljudje, ki so ponosni na svojo državo, občuduje pa ljudi, na katere je država ponosna. Nocoj ste spoštovane cenjene nagrajenke in nagrajenci vi tisti, na katere je mesto upravičeno ponosno,« je v svojem govoru še povedal župan Bojan Šrot.  Nedvomno naše mesto premore obilico ljudi, na katere smo upravičeno lahko ponosni in od katerih bi se lahko marsikaj tudi sami naučili. Bodimo na svoje mesto ponosni še naprej in si s skupnimi močmi omogočimo še lepši jutri.

[simpleviewer width=100% height=700 id=796]

Kristina Strašek

polsi-ladybird-klik