Osrednji dogodek ob 60. obletnici ustanovitve Zgodovinskega arhiva Celje (video)


DSCN9868 (Kopiraj)DSCN9874 (Kopiraj)V sredo, 8. junija, na predvečer Mednarodnega arhivskega dne, je pred Zgodovinskim arhivom Celje potekal osrednji dogodek ob njegovi 60. obletnici. Ob tej priložnosti so pripravili izjemen in nekoliko nekonvencionalen program, ki je privabil številne obiskovalce.

Prizorišče dogodka je bilo umeščeno med mogočni simbol celjske zgodovine Stari grad in med železniško progo, ki je zgodovinsko gledano simbol modernizacije mesta. Obiskovalci so predstavljali naključno urejajočo se množico dokumentarnega gradica.

Predstava je bila fokusirana na konstruktivistično metodo naracije, ki je cepljena na osem ključnih besed, gradnikov, ki po eni strani definirajo polje delovanja arhiva (#človek, #čas, #družbeni sistem, #dokument), po drugi pa opredeljujejo funkcije delovanja arhiva v povezavi z arhivskim gradivom (#pridobivanje, #hramba, #obdelava, #dostop).

Osnovna ideja izhaja iz polja spreminjanja družbenih vrednot in njihovega problematiziranja v razvoj, ko se v delovanje sveta vključuje Zgodovinski arhiv Celje v glasovni podobi “velikega brata” ter si prizadeva za to, da te elemente postavlja v čim bolj urejeno obliko. V tem duhu se je tudi predstava razvila iz segmentiranega podajanja posameznih elementov giba in zvoka v vedno bolj ritmično in harmonično zlivanje melodije in plesa.

DSCN9870 (Kopiraj)

DSCN9867 (Kopiraj) DSCN9884 (Kopiraj)Celotno zgodbo sta izjemno prepletla zasedba The Stroj in plesalke Plesnega foruma Celje, kar sovpada s samim delovanjem Zgodovinskega arhiva Celje, ki skozi celotno obdobje izpostavlja ravno sodelovanje. Tu se arhiv razprostira v neke nove dimenzije, kjer sodelujejo tudi z odličnimi umetniki.

Gre pa tudi za mnogo več, saj je dogodek izpostavil sodelovanje s samo okolico, institucijami in posamezniki. Osnovna ideja prireditve je bila namreč povabiti čim več lokalnih umetnikov. Kot zanimivost lahko dodamo, da 60. obletnica ustanovitve Zgodovinskega arhiva Celje sovpada tudi s 40. obletnico Plesnega foruma Celje in 170. obletnico železnice na Slovenskem.

Prav tako so tudi Slovenske železnice povezane s stroji. Samo prireditev je otvoril prihod lokomotive  Borsig 06-018, kar je vsebinsko brehibno dopolnil še nastop The Stroj. Celotna retrofuturistična zgodba je potekala skozi prizmo kombiniranja inštrumentov in glasbenih pristopov, ki se gajo daleč nazaj. Fokus proslave je bil na sredini leta in prikazuje več razstav, ki izpostavljajo sodelovanja in vpetost v lokalno okolje.

Zgodovinski arhiv Celje sicer hrani približno 8 km gradiva, natančneje 1550 fondov in zbirk – vsebinsko in geografsko gre torej za izjemno bogato področje. Arhiv se tudi sicer trudi delovati čim bolj odprto in stvari ponuditi na nekoliko drugačen izziv. Ključno se jim zdi razumevanje ljudi, da pridobivajo material, v katerem lahko vidimo usodo malega človeka. V arhivskih zgodbah se lahko torej najde prav vsak.

Za konec prireditve se je tudi iz obiskovalcev dvignil osvetljen živi gib, kreiran na višini nivoja obdelane fotografije telovadca ma gredi, ki je na pročelju arhiva simbol praznovanja. En telovadčev drog tako simbolizira ustvarjalce arhiva, drug pa uporabnike, s čimer je Zgodovinski arhiv Celje dokončno prikazal pomembnost sodelovanja.

Utrinke s same predstave si lahko ogledate tudi v spodnjem video posnetku.