Otvoritev Novačanovih gledaliških srečanj 2014: Zadnja tekma (video)


novacanova_naslovnaFestival ljubiteljskih gledaliških skupin je ponovno v Celju! V KUD Zarja-Trnovlje-Celje so v petek s predstavo Zadnja tekma slavnostno otvorili že XXII. tradicionalna Novačanova gledališka srečanja. V dobrem mesecu dni se bo na odru domačega kulturnega doma zvrstilo pet tekmovalnih predstav ter, izven konkurence, burka domačih gledališčnikov Triko.

Gostje z Jesenic, ki so petkov večer ogreli dlani dodobra napolnjene dvorane Kulturnega doma Trnovlje, seveda niso mogli mimo ta čas najbolj pereče problematike v njihovem kraju in tudi širšem Gorenjskem. Ne, to niso splošen brezup, pomanjkanje  delovnih mest …   ampak propad profesionalnega hokeja na Jesenicah.

Zanimivo, a nič kaj nepričakovano, propad jeseniškega hokeja sovpada s spremembami nekaterih vrednot in prioritet v sodobni družbi. In prav na slednje so z lucidnimi monologi in dialogi, v katerih smo lahko prepoznali osnovne resnice sedanjosti, spregovorili sokrajani na tribuni zadnje tekme, postavljeni na odru  kulturnega doma Trnovlje.

novacanova-kolaz1Ko so solidarnost, tovarištvo, čast, pripadnost in nesebičnost zamenjale vrednote individualizma, egoizma, koristoljubja in predvsem hlastanja po denarju, je iz zlate dobe v umiranje na obroke nazadoval tudi jeseniški hokej.

Razmišljujoči opazovalec – teh se je v dvorani domačega amaterskega gledališča zbralo okoli 150 – je v pogovorih s tribune zagotovo prepoznal scene iz svojega vsakdana.

novacanova-1

Diagnoza propadanja hokeja na Jesenicah, ki so jo v petek postavili nemočni opazovalci na tribuni Zadnje tekme, še kako ustreza stanju v sodobni družbi nasploh.

Za igralca večera je komisija izbrala Ivana Berlota. dan po predstavi pa so domači gledališčniki položili venec na grob dr. Antona Novačana.

novacanova-kolaz2

Oglejte si nekaj video odlomkov s predstave Zadnja tekma:

R. Č.

VABLJENI NA NASLEDNJE PREDSTAVE NOVAČANOVIH GLEDALIŠKIH SREČANJ

Novačanova gledališka srečanja se že ta petek ( 24. 9.)  ob 19:30 nadaljujejo s satiro  v izvedbi Gledališča Velenje predstavo Gospod poslanec (Udar po kurje).  V soboto ob 9. uri bo sledila gledališka delavnica.

Sledile bodo predstave:7. 11. ob 19:30 Gospa poslančeva
14. 11. ob 19:30 Niti tat ne more pošteno krasti
21. 11. ob 19:40 Češpe na figi
22. 11. ob 19:30 Triko

PREDPRODAJA VSTOPNIC:  Uro pred predstavo v kulturnem domu v Trnovljah. Posamezna vstopnica: 8 €, na dijaško in

                                                                          študentsko izkaznico 6 € ter abonmajska vstopnica (6 predstav) 25 €.

 REZERVACIJE:  030-307-007 (Silva Zidanšek). [email protected]

 

CELJE.INFO PONUJA ABONMAJE 40% CENEJE TER BREZPLAČNE VSTOPNICE ZA POSAMIČNE PREDSTAVE NOVAČANOVIH GLEDALIŠKIH SREČANJ

Na naši strani z ugodnimi ponudbami Polovička.si pa v dveh ločenih ponudbah omogočamo nakup abonmajskih vstopnic za Novačanova srečanja 40% ceneje, obenem pa članom brezplačno (za cekine) tudi naročilo vstopnic za posamezne predstave.

40% cenejši abonma naročite tukaj:

novacanova-polsi-klik

Brezplačne vstopnice za posamične predstave pa tukaj:

polsi-novacanova-posamicne-kliknova-hed