XX. Novačanova gledališka srečanja v KUD “Zarja” Trnovlje – Celje: otvoritev s komedijo “Zbeži od žene” (foto, video)


Novačanova gledališka srečanja je festival ljubiteljskih gledališč, ki vsakoletno poteka v KUD “Zarja” Trnovlje-Celje. Gre za srečanja nekaterih stalno delujočih amaterskih gledališč in gledaliških skupin iz Slovenije in tujine. Prireditev že od leta 1993 poteka v spomin pesniku, pisatelju in dramatiku Antonu Novačanu, ki je najbolj znan po svoji gledališki mojstrovini “Herman Celjski”. Svobodomiseln dramatik je napisal kmečke novele Naša vas, Samosilnik, kmečko dramo Veleja, zbirko sonetov Peti evangelij in še številna druga priznana dela. Umetnik, rojen leta 1887 v Škofji vasi, tako skrbi za prepoznavnost Celja in okolice, saj je bil na začetku 20. stoletja zelo aktiven na političnem in kulturnem področju.

Oganizatorji Novačanovih gledaliških srečanj poskušajo vsakoletno na program uvrstiti čim bolj pestro paleto predstav, med katerimi na zaključku prireditve ena pridobi naziv najboljše predstave po oceni občinstva. Po zaključku posamezne predstave pa tudi tričlanska komisija izbere igralca večera.

Letošnje leto KUD “Zarja” Trnovlje-Celje obeležuje 20. obletnico Novačanovih gledaliških srečanj. Srečanja bodo potekala od 19. oktobra do 24. novembra, vključevala pa bodo šest predstav in pester spremljevalni program, ki si ga lahko ogledate spodaj.

19. oktober ob 19.30

OTVORITEV XX. NOVAČANOVIH GLEDALIŠKIH SREČANJ 2012

Prva tekmovalna predstava

Dramski odsek PD Štandrež pri Gorici, Italija

Ray Cooney: “ZBEŽI OD ŽENE“, komedija

Režija: Jože Hrovat

20. oktober ob 11.00

Položitev venca na Novačanov grob v Vojniku

26. oktober ob 19.30

Druga tekmovalna predstava

Ta bol’ teater KPD “Josip Lavtižar” Kranjska Gora

Norm Foster: “NA SLEPO”, komedija

Režija: Gregor Čušin

9. november ob 19. 30

Tretja tekmovalna predstava

Gledališko združenje Koroški deželni teater Slovenj Gradec v koprodukciji s KD Pameče Troblje

Ivan M. Lalić: “HEROJ LJUDSKIH MNOŽIC”, komedija

Režija: Sergej Dolenc

16. november ob 19.30

Četrta tekmovalna predstava

KUD “Ivan Kaučič” Ljutomer

Ray Cooney: “SPUSTITE ME POD ODEJO“, komedija

Režija: Srečko Centrih

17. november ob 10.00

Gledališka delavnica v organizaciji JSKD OI Celje: “ODRSKA LUČ IN ZVOK”

23. november ob 19.30

Peta tekmovalna predstava

Gledališče Toneta Čufarja Jesenice

Tone Partljič: “ČAJ ZA DVE”, komedija

Režija: Iztok Valič

24. november ob 10.00

ZAKLJUČEK XX. NOVAČANOVIH GLEDALIŠKIH SREČANJ 2012

STROKOVNO OMIZJE: “Izzivi sodobnega ljubiteljskega gledališča”

24. november ob 19.30

Zaključna predstava (izven tekmovalnega programa)

KUD “Zarja” Trnovlje – Celje

Matjaž Zupančič: “GOLI PIANIST ALI MALA NOČNA MUZIKA”, črna komedija

Režija: Mateja Žvižej

V soboto, 19. oktobra, je v KUD “Zarja” Trnovlje – Celje potekala otvoritev jubilejnih Novačanovih gledaliških srečanj 2012, ki jo je zaznamoval uvodni govor mag. Jožeta Ostermana, predsednika Zveze kulturnih društev v Sloveniji. Skupaj z Bogom Krpanom, predsednikom Zveze kulturnih društev Celje, je Urošu Rošerju, predsedniku KUD “Zarja” Trnovlje – Celje, podelil zlato medaljo Zveze kulturnih društev v Sloveniji za zasluženo delovanje. Po otvoritveni slovesnosti pa je oder prevzel dramski odsek PD Štandrež pri Gorici, ki je s komedijo “Zbeži od žene” kot prva tekmovalna predstava začela ocenjevalnje za najboljšo predstavo po oceni občinstva.

Zbeži od žene” je komedija angleškega komediografa, producenta, režiserja, gledališkega igralca in lastnika gledališča Raya Cooneya, ki v ospredje postavlja življenje glavnega protagonista, taksista Johna Smitha, ujetega v ljubezenski trikotnik oz. kar v dva različna zakona, ki ju želi prikriti pred svojima ženama. V ta vrtinec pa potegne še svojega soseda Stanleya Gardnerja ter dva različna inšpektorja, ki kmalu razkrinkajo njegovo igro. Kljub navidezno trivialnemz naslovu pa je komedija spretno napisana in ne teži k banalizaciji.

Ob koncu predstave je tričlanska komisija določila najboljšega igralca večera, naziv pa je prejel Božidar Trabaj, ki je uprizoril inšpektorja Troughtona. Igralec je občinstvo in komisijo prepričal že samo s situacijsko komiko, nagrado pa je posvetil celotni gledališki ekipi. 24. novembra bo ob zaključku XX. Novačanovih gledaliških srečanj razglašena tudi najboljša predstava po oceni občinstva, tako da zaključka in ostalih predstav ne gre zamuditi. Do takrat pa lahko spremljate sobotno dogajanje v spodnji fotogaleriji in video prispevku.

[simpleviewer width=100% height=700 id=263]

F/T/V: Tina Ožvald