Otvoritev XXI. Novačanovih gledaliških srečanj s predstavo Vihar, vstopnice za predstave 38% ceneje


»Novačanova gledališka srečanja« so srečanja ljubiteljskih gledaliških skupin, ki jih KUD “Zarja” Trnovlje – Celje prireja že vse od leta 1993. Prireditev poteka v spomin  pisatelju, pesniku, dramatiku in predvojnemu politiku Antonu Novačanu, ki je najbolje poznan po svojem  znanem gledališkem delu »Herman Celjski«.

Vsako leto  je pod taktirko Rada Pezdirja v tekmovalni program uvrščenih 5-6 gledaliških predstavpredstav različnih društev oz. gledaliških skupin, med katerimi ena dobi naziv najboljše predstave po oceni občinstva. Posebna tričlanska komisija  v vsaki izmed predstav  izbere tudi igralca večera. Zmagovalna predstava ob zaključku prejme posebno priznanje, plaketo in umetniško delo, kot nagrado in v spomin na Novačanova gledališka srečanja.

Novačanova gledališka srečanja pa ne ponujajo le gledaliških predstav, temveč tudi pester spremljevalni program, ki je namenjem predvsem izobraževanju ter medsebojnemu spoznavanju in sodelovanju različnih skupin in posameznikov na gledališkem področju.

Tudi letos ni nič drugače, kar dokazuje izredno barvit program XXI. Novačanovih gledaliških srečanj:

OTVORITEV XXI. NOVAČANOVIH GLEDALIŠKIH SREČANJ

Petek, 11. oktober 2013 ob 19.30

1. TEKMOVALNA PREDSTAVA

KUD Fofité Medvode

William Shakespeare: »VIHAR«, pravljična komedija

Režija: Brane Kraljevič

Krajša slovesnost s položitvijo venca na Novačanov grob v Vojniku.

Sobota, 12. oktober 2013 ob 11.00

Krajša slovesnost s položitvijo venca na Novačanov grob v Vojniku.

Petek, 18. oktober 2013 ob 19.30

2. TEKMOVALNA PREDSTAVA

KD Slomšek Slovenska Bistrica

Neznan avtor: »BURKA O JEZIČNEM DOHTARJU«, komedija

Režija: Nikolaj Vodošek

Petek, 25. oktober 2013 ob 19.30

3. TEKMOVALNA PREDSTAVA

KUD Franc Kotar Trzin

J. P. Sartre – grška mitologija – T. Peršuh: »OTROKA MUH«,

drama-grozljivka

Režija: Tatjana Peršuh

Petek, 8. november 2013 ob 19.30

4. TEKMOVALNA PREDSTAVA

Gledališka družina KUD Svoboda Prebold

Ervin Fritz: »RDEČI KOTIČEK«, udbokomedija

Režija: Sašo Juhart

Sobota, 9. november 2013 ob 10.00

GLEDALIŠKA DELAVNICA: »Odrska kostumografija«

Delavnica bo potekala pod strokovnim vodstvom kostumografinje in stilistke Darje Vrebac.

Petek, 15. november 2013 ob 19.30

5. TEKMOVALNA PREDSTAVA

Žaba gleda & išče, Prosvetno društvo Vrhovo

Katarina Klajn: »INSTANT – komedija z dvema obrazoma«, komedija

Režija: Katarina Klajn

Sobota, 16. november 2013 ob 16.30

ZAKLJUČEK XXI. NOVAČANOVIH GLEDALIŠKIH SREČANJ

OKROGLA MIZA: »Pogovor o predstavah XXI. Novačanovih gledaliških srečanj

2013«

Pogovor bo vodil selektor letošnjih srečanj, prof. Slavko Pezdir, publicist, novinar in gledališki kritik.

(Omizje bo potekalo v dvorani ZKD Celje, Gregorčičeva 6, Celje.)

Sobota, 16. november 2013 ob 19.30

Zaključna predstava (izven tekmovalnega programa)

KUD »Zarja« Trnovlje – Celje

Carlo Goldoni: »KRČMARICA MIRANDOLINA«, komedija

Režija: Vojko Belšak

VSTOPNICE ZA PREDSTAVE NA POLOVIČKA.SI PO PROMOCIJSKI 38% NIŽJI CENI

Na Celje.info pa za naše obiskovalce ponovno predstavljamo izredno ugodno promocijsko ponudbo ogleda izjemnih gledaliških dogodkov. Za katerokoli izmed predstav, ki so še na razporedu namreč ponujamo 12 vstopnic po 35 % nižji ceni.

Redna cena vstopnice za posamezno predstavo je 8 € (študentje in upokojenci 6 €). Na Polovička.si pa jih ponujamo po ceni 5 €.

Cenejše vstopnice za predstave XXI. Novačanovih gledaliških srečanj si zagotovite tako da na spletni strani Polovička.si izpolnete poseben obrazec (klik!). Vanj vnesite vaše podatke in označite, koliko vstopnic želite naročiti ter za katero predstavo.

Po prijavi boste na e-mail prejeli nadaljnja navodila za nakup cenejših vstopnic. (obvezno preverite “nezaželeno pošto”, kjer se naš mail rad zatakne).

Cenejše vstopnice se delijo po principu “kdo prej pride, prej melje”. Zato pohitite, saj jih je na voljo le 12 za vsako predstavo!

Obiščite  Polovička.si (klik!) in si zagotovite obisk predstav v okviru Novačanovih gledaliških srečanj 38% ceneje.

PODELITEV PRIZNANJ IN NAGRAD

Petkove slovesne otvoritve XXI. Novačanovih gledaliških srečanj smo se udeležili tudi mi. Uvodni govor je pripadal Slavku Pezdirju, selektorju letošnjih srečanj, ki je letošnja Novačanova gledališka srečanja izpostavil kot še posebej heterogena. V programu se namreč prepletajo različni žanri – vse od komedije, drame, grozljivke, udbokomedije … – kar še dodatno prispeva k pestrosti in kvaliteti Novačanovih gledaliških srečanj. Tako bo prav vsak obiskovalec našel nekaj zase. V petek je tako v okviru tekmovalnega programa odrske deske KUD “Zarja” Trnovlje-Celje zavzel KUD Fofite Medvode z uprizoritvijo Shakespearove pravljične komedije Vihar.

Samoten otok, dvanajst let staro izdajstvo, navidezni brodolom, ljubezen na prvi pogled, duhovi, pošast, boj za oblast, prividi in zablode, sod vina in pijanske utopije … vse to so karakteristike, ki opisujejo verjetno enega izmed najboljših dramatikov v zgodovini. Na samotnem otoku že dvanajst let živi čarovnik Prospero s svojo hčerjo po tem, ko ga je lasten brat vrgel s prestola. Po dvanajstih letih pa v bližino otoka pripluje ladja, na kateri so tudi tisti, ki so se nekoč hoteli Prospera znebiti. Prospero tako naroči svojemu duhu Arielu, da pričara Vihar in jih kot brodolomce odloži na otoku. Eden od brodolomcev je tudi sin Prosperovega nasprotnika, ki se zaljubi v njegovo hčer, dva pijana služabnika pa se  z domorodcem iz otoka odpravita prevzet oblast na otoku. Domorodec, imenovan Kaliban, je še posebej prevzel občinstvo in strokovno komisijo, saj je Katja Kutnjak za to vlogo ob zaključku večera prejela naziv “igralec večera”.

KUD  Fofite Medvode v Shakespearovi komediji  ne pričara le pravega viharja, marveč tudi vihar v prenesenem pomenu, ki se razdivja med ljubeznijo, strastjo, revolucijo, magijo in maščevalnostjo. Pozornemu gledalcu tako kljub megli nič ne ostane prikrito, zgodbo pa je prav lahko tudi aktualizirati na trenutno razmere. Protagonistom namreč niso tuje politične igre, manipulacija in romantična ljubezen. KUD “Zarja” Trnovlje – Celje je tako že z uvodno predstavo dokazal, da Novačanova gledališka srečanja temeljijo na kvaliteti in da si letos lahko obetamo številne nepozabne predstave.

Vabljeni k ogledu fotogalerije in video posnetka iz petkove otvoritve XXI. Novačanovih gledaliških srečanj.

[simpleviewer width=100% height=700 id=440]

Ne pozabite, na Polovička.si (klik!) dobite vstopnice za  predstave v okviru Novačanovih gledaliških srečanj 38% ceneje.

F/T/V: Tina Ožvald