Ozadja zgodb iz črne kronike na planem


Razstavna tematika je med radovednicami vzbudila posebno zanimanje

Črna kronika velja za eno najprivlačnejših medijskih rubrik, kakor tudi (med)osebnih pogovornih tematik. Zgodovinski arhiv Celje je omogočil, da si lahko določene manj znane podrobnosti s tega področja ogledamo pobliže. V njihovih prostorih na Teharski 1 so namreč sinoči odprli razstavo “Za poljubčke je dobil vse” : Črna kronika v sodnih dokumentih Zgodovinskega arhiva Celje.

Pri ZAC so na to temo med drugim zapisali:  “Tragedije danes niso nič večje, kot so bile nekoč, navkljub temu da bi jim mediji danes z dramatičnim poročanjem radi vdahnili epohalne in ekskluzivne razsežnosti. Prav nasprotno temu so nekoč rubrike črne kronike pričenjale polniti časopisne stolpce zadnjih strani zato, da bi bile usmerjene v preventivo, poskušale so vzgajati, opozarjati, karati, poučevati sodobnike, da bi se iz zgodb česa naučili. Danes iz objav veje bodisi nota pomilovanja, usmiljenja bodisi spektakularnega poročanja.”

Razstavljani predmeti, ki "nastopajo" v kaznivih dejanjih

Avtorica razstave je mag. Metka Bukošek, s katero smo se o njej tudi pogovarjali, obiskovalci pa lahko na kraju samem vidijo tudi predmete, s katerimi so obsojenci oz. oproščenci izvršili svoja dejanja.


ZAC na svojem spletnem mestu podrobneje predstavlja eno od izpostavljenih zgodb
(klik!)


V pokušino še nekaj naslovov drugih obravnavanih primerov:

Primer prevzgojne terapije obsojenca - pomoč pri prehrani

Najprej zastrupil, potem zadavil
Zet ji ni bil všeč
Pečena piška iz tujega kurnika
Telohove koreninice zoper nezaželeno nosečnost
Jaz bom tisti evropski mizi že pokazal
Ljudstvo strada, sevniški mesarji pa bogatijo
Velenjski roparji pred sodbo ljudskih sodnikov
Denar bi koval
Punčko je spolno zlorabil, da bi svojemu pohotu ugodil

t/f/v: bR