Pevski zbor 1. gimnazije v Celju in univerzitetni zbor iz Budimpešte nastopila v Celjskem domu (video)


Mešani mladinski pevski zbor 1. gimnazije v Celju
Mešani mladinski pevski zbor 1. gimnazije v Celju

Nedeljski večer so glasbeni gurmani preživeli v glavni dvorani Celjskega doma. Tam je namreč potekal koncert, na katerem sta svoje moči združila Mešani mladinski pevski zbor 1. gimnazije v Celju in Zbor “ELTE Pro Musica” Univerze Eötvös Lorand v Budimpešti.

Mešani mladinski pevski zbor 1. gimnazije v Celju si že vrsto leta utira pot k uveljavljenim mešanim mladinskim zborom v Sloveniji, kar dokazuje že samo tradicionalni božično-novoletni koncert s šolskim orkestrom, ki je vsako leto odlično obiskan. Isto velja za tradicionalni pomladni koncert, kjer se Mešani mladinski pevski zbor 1. gimnazije v Celju predstavi z zahtevnejšim a cappella programom, poleg tega pa uspešno sodeluje tudi z drugimi izvajalci. 1. aprila letos se je zbor udeležil državnega tekmovanja v Zagorju ob Savi, od koder se je vrnil z eno najvišjih ocen tekmovanja in zlato plaketo z odliko.

Mešani mladinski pevski zbor 1. gimnazije v Celju s harfistko Laro Pelikan in harmonikarjem Robijem Novakom
Mešani mladinski pevski zbor 1. gimnazije v Celju s harfistko Laro Pelikan in harmonikarjem Robijem Novakom

K odličnim rezultatom zbora bistveno prispeva delo dirigenta Tomaža Marčiča, ki je tudi sam prejemnik številnih priznanj. Leta 2012 je prejel zlato priznanje na državnem tekmovanju v Zagorju ob Savi, leta 2013 srebrno priznanje na 30. mednarodnem mladinskem pevskem festivalu v Celju, zlato priznanje na 4. mednarodnem tekmovanju pevskih zborov Zlata Lipa Tuhlja v Tuheljskih toplicah na Hrvšakem in zlato priznanje na 11. mednarodnem pevskem festivalu v Bad Ischlu v Avstriji. S svojim bogatim znanjem tako prispeva k vedno večji uveljavljenosti Mešanega pevskega zbora 1. gimnazije v Celju.

Mešanemu pevskemu zboru 1. gimnazije v Celju se je na odru Celjskega doma pridružil še Zbor “ELTE Pro Musica” Univerze Eötvös Lorand v Budimpešti. Sestavljajo ga študentje oddelka za glasbo Fakultete za humanistične študije, sam zbor pa letos praznuje 30. obletnico neprekinjenega delovanja. Repertoar zbora obsega temeljna dela vseh stilnih obdobij, posebno pozornost pa namenjajo sodobni madžarski ustvarjalnosti, kar so na nedeljskem koncertu dokazovali s cerkveno obarvanimi skladbami O salutaris hostia (Pozdravljena, o hostija), Esti Dal (Večerna molitev), Rózsamadrigál (Madrigal roži) itd.

Zbor "ELTE Pro Musica" Univerze Eötvös Lorand v Budimpešti
Zbor “ELTE Pro Musica” Univerze Eötvös Lorand v Budimpešti

Zbor “ELTE Pro Musica” Univerze Eötvös Lorand v Budimpešti je prepeval pod dirigentsko taktirko Zsuzsánne Mindszenty, ki je že od leta 1985 profesorica zborovskega dirigiranja na Fakulteti za humanistične študije Univerze Eötvös Lorand v Budimpešti. Kot zborovodkinja je bila nagrajenka znanih mednarodnih pevskih tekmovanj, med drugim tudki tekmovanja v Mariboru. Za svoje umetniške dosežke in bogat opus je prejela tudi številne nagrade.

Bogat opus je Zsuzsänna Mindszenty z zborom “ELTE Pro Musica” Univerze Eötvös Lorand v Budimpešti izkazovala tudi v Celjskem domu s prevlado sakralnih pesmi, ki pa so jih popestrile tudi bolj sproščene pesmi, kot na primer Túrót eszik a cigány (Ciganska pesem) in Pataki diákdalok (Študentske pesmi iz Pataka). Primerjalno gledano so bile pesmi Mešanega mladinskega pevskega zbora 1. gimnazije v Celju bolj nekonsistentne,  začenši s Heroes, heroes, pugnate viri fortissimi (V boj pogumno, možje, junaki!), ki ji je sledila slovenska ljudska pesem Rasti mi, rasti, sklop slovenskih ljudskih pesmi pa je zaključil Epilog. Kljub temu je s svojo harmoničnostjo in in vokalnimi sposobnostmi dokazal, da upravičeno prepeva med najbolj uveljavljenimi mešanimi pevskimi zbori v Sloveniji.

F/T/V: Tina Ožvald

kud_zarja_april_2014_klik