Po celjskih trgih in ulicah donela slovenska pesem


Ne samo nenavadni krogi na nebu, nedeljsko dopoldne v mestnem jedru je popestril že tretji pevski sprehod več kot 150 pevcev, folkloristov in godbenikov, ki so prepevali tradicionalne slovenske pesmi.

Pomladni pevski sprehod po mestu je že tradicionalno namenjen začetku nacionalnega projekta Vseslovensko petje s srci, ki se nadaljuje v torek, ko bo med 10. in 11. uro v kar devetnajstih celjskih javnih zavodih in podjetjih, vrtcih in osnovnih šolah zazvenela slovenska pesem.

S spoštovanjem do tradicije in z ljubeznijo do glasbe ohranjamo slovensko pesem

Na včerajšnjem sprehodu v organizaciji Zavoda Celeia so sodelovali Folklorna skupina DU Slavko Šlander, Slovensko društvo Hospic, Pevski zbor Društva upokojencev Celje, Mešani pevski zbor gostincev Celje, Društvo MePZ Don Bosco Celje, Mešani komorni zbor Celje, Pevsko društvo upokojencev Celje in Almini Karlinčki.

Foto: Nuša Ofentavšek, vir FB profil MO Celje

Zadnji odmev letošnjega MPF pa bo projekt Pesem upora, ki bo v čast dnevu upora proti okupatorju in 20. obletnici vstopa Slovenije v EU na sporedu v petek, 26. aprila, ob 19. uri v Narodnem domu.

Vseslovensko petje s srci je neformalen praznik, ki vsako leto na dan Zelenega Jurija poveže vse generacije, vse družbene sloje, neguje slovensko kulturo in jezik, krepi narodno pripadnost in ustvarja boljše vzdušje v družbi. Povezuje Slovence in Slovenke v domovini in tiste, ki živijo izven naših meja.

Skupno prepevanje prispeva k povečanju energije, nas poveže v enotno zvočno celoto. To so vedeli že naši predniki, ki so ob delu vsakodnevno prepevali. Sodobni svet nas je od te prvobitnosti odtujil in osamil.

Moč naroda v njegovem izročilu. V naših ljudskih pesmih najdemo vero, upanje, nauke in svarila, sporočila iz davnine. »Pesem je izročilo spomina, stik z dušo naroda«, pravi Ljoba Jenče.

Foto: Nuša Ofentavšek, vir FB profil MO Celje