Podelitev Veronikine nagrade in Zlatnika poezije 2014: Slavila Petra Kolmanič in Tone Kuntner (foto, video)


Na Starem gradu Celje je potekal Večer poezije s podelitvijo Veronikine nagrade in Zlatnika poezije.
Na Starem gradu Celje je potekal Večer poezije s podelitvijo Veronikine nagrade in Zlatnika poezije.

Mestna občina Celje in Fit Media sta v torek zvečer na Starem gradu v Celju podelila Zlatnik poezije in Veronikino nagrado. Večer pa ni minil le v formalnosti, temveč tudi v znamenju poezije, ki so jo prebirali vsi finalisti za Zlatnik poezije in Veronikino nagrado.

Slednja sicer slavi dosežke v enoletni pesniški produkciji in po navadi daje prednost novim imenom med slovenskimi pesniki.

Zlatnik poezije na drugi strani  zajema celoten pesniški opus izbranega avtorja. Priznanje gre tistim, ki dajo svoj žlahtni prispevek k slovenski poeziji.

Obe nagradi sta torej komplementarni in pomenita priznanje vsem tistim, ki dajejo pečat slovenski literaturi in poeziji.

Po kakovostnem kulturnem programu je strokovna komisija najprej podelila Zlatnik poezije, ki je šel v roke Toneta Kuntnerja.Zemlja. Domačija. Ljubezen. Domovina.

To so teme, ki zarisujejo avtorjevo poetiko in polnijo ustvarjalni vodnjak, iz katerega že več desetletij vre lirična govorica.

Vse to so v resnici teme, ki so blizu prav vsakemu slovenskemu srcu, vendar danes v modernem svetu in hitrem tempu vse pogosteje pozabimo na vse stvari, ki stojijo točno pred nami. Ravno zato se je Kuntnerjeva poezija še dodatno dotaknila src strokovne komisije, saj se dotika tematik, ki živijo v vsakem izmed nas in nas ves čas opominjajo na čudovito zemljo, na kateri živimo.

Tone Kuntner ob podelitvi Zlatnika poezije.
Tone Kuntner ob podelitvi Zlatnika poezije.
Petra Kolmanič
Petra Kolmanič

Za konec pa je sledila še podelitev Veronikine nagrade, ki je romala v ustvarjalne roke Petre Kolmanič za njeno pesniško zbirko P(l)ast za p(l)astjo. Kot je povzela Petra Vidali, novinarka in urednica, ki je letos predsedovala strokovni komisiji za Veronikino nagrado, nagrajeno pesniško zbirko odlikuje subtilno izražanje tesnobe sodobnega človeka.

Izpisovanje medčloveških relacij in sredstva je namreč pogosto najtežja naloga pesnika, ki pa je Kolmaničevi na emocionalen in nežen način odlično uspela. Njena poezija na avtentičen način pripoveduje, kako biti sam s sabo in se (z)najti v tem svetu.

Kljub manjšemu upadu ustvarjanja poezije na Slovenskem tako ravno tovrstni dogodki dokazujejo, da je slovenska lirika še kako živa in izpostavljajo zares kvalitetne avtorje, ki si zaslužijo prepoznavnost in nagrade za svoje umetniško ustvarjanje. Tudi v spodnjem video posnetku vam nudimo vpogled v svet poezije nekaterih slovenskih pesnikov, ne spreglejte pa tudi fotogalerije iz same podelitve Veronikine nagrade in Zlatnika poezije.

 

[simpleviewer width=100% height=700 id=661]

F/T/V: Tina Ožvald

polsi-talija-klik