Podelitev Veronikine nagrade in Zlatnika poezije


V torek, 22. avgusta, je na Starem gradu v Celju potekala podelitev Veronikine nagrade in Zlatnika poezije, ki je obiskovalcem ponudila odličen pesniški večer v prijetnem ambientu. Večer so otvorili Saša Pavček, Vanja Strle in Aleš Debeljak s prebiranjem svoje poezije, nato pa se je Jože Volfand, prokurist glavnega organizatorja Fit media d. o. o., spomnil lavreatinje Erike Vouk ob njeni 70-letnici. Nostalgiji je sledila podelitev prve nagrade večera.

Strokovna žirija je za najboljšo pesniško zbirko leta izbirala med več kot 230 pesniškimi zbirkami, ki so izšle med junijem 2010 in majem 2011. Med nominiranci za petnajsto Veronikini nagrado so bili Dušan Jovanovič, Barbara Korun, Franci Novak, Katja Perat in Uroš Zupan. Po predstavitvi nekaj njihovih pesmi so za dobitnico nagrade razglasili Barbaro Korun z njeno zbirko Pridem takoj, ki jo je izdala pri KUD Apokalipsa. “Dobiti to nagrado je zame velika čast in presenečenje” so bile njene besede po tem, ko ji je Bojan Šrot, župan občine Celje, izročil Veronikino nagrado v vrednosti 4000 evrov ter listino Mestne občine Celje. Nagrado sicer podeljuje Mestna občina Celje v sodelovanju z družbo RIKO in Javno agencijo za knjigo. Pesnica je do sedaj sicer izdala tri pesniške zbirke: Ostrina miline, Razpoke in Zapiski iz podmizja.

Zlatnik poezije je nagrada, ki jo Fit media d. o. o.  podeljuje avtorjem za njihov pesniški opus, ki prispeva k bogatenju slovenske pesniške kulture. Letos ga je prejel pesnik, prevajalec, kritik, urednik in teatrolog Veno Taufer, ki je poezijo označil kot “svojo glavno preokupacijo in intimno notranjo potrebo.” Zlatnik poezije je Fit media d. o. o. začela podeljevati leta 2005, njen prokurist Jože Volfand pa je ob koncu prireditve izpostavil še izid Veronikine antologije ob njeni 15-letnici. Ljubitelji poezije bodo tako lahko septembra posegli  po najboljših pesmih po izboru lavreatov.

f&t: Tina Ožvald