Vabljeni na virtualni sprehod po Pelikanovi hiši


Muzej novejše zgodovine Celje je v dneh, ko je javno življenje v Sloveniji ustavljeno, omogočil virtualni sprehod po Fotoateljeju in galeriji Pelikan. Ogledate si lahko temnico, retuširnico, tehnično opremo in stekleni fotografski salon, v katerem je ustvarjal Josip Pelikan.

V MnZC ob virtualnem povabilu v Pelikanovo hišo napovedujejo tudi obsežno prenovo in razširitev 120 let stare stavbe v kateri domuje fotoatelje in galerija Pelikan.

Kot je ob napovedi obnove za portal MMC povedal direktorja Tončka Kregarja so v muzeju že pripravili izhodišča za prenovo in razširitev tako fotoateljeja kot galerije na Razlagovi ulici v Celju. S spoznavanjem zgodovine fotografije želijo v avtentičnem okolju kot unikum tudi v evropskem in svetovnem merilu pomembno obogatiti celjsko mestno jedro in njegovo kulturno-turistično ponudbo.

V kletnih prostorih fotoateljeja bodo uredili moderno galerijo, atelje v prvem nadstropju bodo ohranili v takšnem stanju, kot ga je uporabljal Pelikan, preko Pelikanovega stanovanja želijo prikazati meščansko bivalno kulturno v Celju v 20. stoletju, na podstrešju pa bo manjša konferenčna pedagoška soba. Celotna prenova in razširitev bo stala okoli pol milijona evrov in bo razdeljena v več faz.

TUKAJ (klik za celozaslonski način) se lahko virtualno sprehodite po Pelikanovi hiši: