Pokrajinski muzej Celje na ogled postavil barvito razstavo grobov. Nekateri v Celju videni prvič (foto)


V Pokrajinskem muzeju Celje v razstavišču v Knežjem dvoru je bila pred kratkim postavljena zanimiva razstava s pomenjivim naslovom OD GROBA DO GROBA.

“Prvotna ideja je bila, da bi javnosti predstavili le enega od bogatejših rimskih grobov iz Celeje, potem pa se je porodila zamisel, da bi lahko naredili več, tovrstnega gradiva imamo namreč veliko in tako je  nastala razstava, na kateri so predstavljeni grobovi iz različnih obdobij naše zgodovine. Prikazuje, kako se je način pokopa spreminjal skozi čas in kako so si ljudje predstavljali življenje po smrti v različnih zgodovinskih obdobjih,” o razstavi povejo v Pokrajinskem muzeju Celje.

Kaj vse lahko viditze na razstavi?

Razstavljen je inventar iz grobov z večih arheoloških najdišč iz Celja in okolice, katerih gradivo hranijo v Pokrajinskem muzeju Celje.

Najstarejša sta žgana grobova iz železnodobne gomile v Pongracu, ki jo je nekdanji kustos v muzeju Lojze Bolta raziskal že leta 1964. Sledi bogat pokop dekleta s Kovka nad Hrastnikom, odkrit v bližini bojevnika z znamenito pasno spono in čelado, ki je razstavljen tudi na stalni razstavi v muzeju. V obdobje Keltov oz. v mlajšo železno dobo sodita po en ženski in en moški žgan grob iz Slatine v Rožni dolini.

Na ogled je tudi bogat rimski grob (iz 1. stoletja n.š.), odkrit pri obsežnih arheoloških raziskavah, ki so se odvijale na Mariborski cesti v letih 2003 in 2004. V njem je bil odkrit servis kvalitetnega keramičnega posodja, uvoženega iz Italije in precej steklenega posodja, med njimi vrča, čaše, kantaros in žara.

Od dvajsetih poznorimskih grobov, ki so bili izkopani med letoma 2010 in 2011 na Bregu v Celju, je predstavljen eden bolje ohranjenih; gre za skeletni pokop odrasle ženske ob kateri je bil najden nakit, stekleno posodje in keramika.

Razstava se zaključi s štirimi grobovi – dvema ženskima, otroškim in moškim grobom, z že dolgo znanega poznoantičnega grobišča na Rifniku pri Šentjurju, ki sodijo v 6. stoletje n. š..

Razstava je še toliko bolj zanimiva, ker so posamezni grobovi v PMC na ogled prvič.

Za vse tiste, ki si razstave ne bi mogli ogledati ”v živo” je razstava predstavljena tudi na spletni strani muzeja (klik) ali na povezavi Spletne razstave Od groba do groba (klik), kjer so vsi razstavljeni predmeti tudi podrobneje opisani.

Avtorja razstave sta Maja Bausovac (PMC) in Jure Krajše (PMC). Oblikovala jo je Tina Pregelj Skrt (Mint colibri), tako da je – kljub tematiki, razstava zelo barvita.

N.Ž., foto: PMC