Municipium Claudium Celeia: v Pokrajinskem muzeju predstavili knjigo o novih odkritjih iz antične zgodovine Celja (foto, video)

05. 09. 2020 09:33

Municipium Claudium Celeia je naslov nove knjige, ki jo je izdal in založil Pokrajinski muzej Celje. V njej izveste več o novih odkritjih in podobi Celja skozi zgodovino.

Pokrajinski muzej Celje je predstavil novo knjigo z naslovom Municipium Claudium Celeia. Na predstavitvi, ki je potekala v knjižnici muzeja, sta nam več o knjigi, poleg direktorja Staneta Rozmana, povedala avtorja dr. Maja Bausovac, arheologinja in višja kustosinja ter dr. Jure Krajšek, arheolog in višji kustos.

Knjiga je na voljo v Pokrajinskem muzeju ter bolje založenih knjigarnah.

Direktor Pokrajinskega muzeja Celje Stane Rozman z avtorjema Majo Bausovac in Juretom Krajškom. Foto: DejC

Municipium Claudium Celeia

V seriji Celeia Antiqva (staro Celje) Pokrajinskega muzeja Celje je izšla nova knjiga z naslovom Municipium Claudium Celeia. Naslov knjige predstavlja polno latinsko ime rimskega mesta, ki se je nahajalo na območju današnjega Celja. Gre za poljudno monografijo na 120 straneh, opremljeno z bogatim slikovnim gradivom, ki pripoveduje zgodbo o Celeji od njenih začetkov pa vse do zatona v pozni antiki. Knjiga, ki hkrati služi tudi kot vodnik po arheoloških znamenitostih mesta, je zanimiva tako za poznavalce kot za navdušence nad preteklostjo, saj so v njej številni podatki in predmeti predstavljeni prvič. Izšla je v slovenskem in angleškem jeziku.

Knjiga vas bo skozi besedo in fotografijo popeljala od predrimskih poselitev, ki segajo v čas mlajše kamene dobe, do nastanka rimskega mesta. Po makromanskih vojnah (2. st.) je sledila severska obnova mesta ter vzpon in zaton mesta v poznorimskem času. Knjiga na lep način oriše življenje v mestu in obrti, ki so se tu izvajale. Predstavljena je tudi religija skozi rimska in predrimska božanstva s prehodom v krščanstvo, ki se pri nas pojavi v 3. stoletju, ter celejska grobišča.

Pokrajinski muzej Celje

Pokrajinski muzej Celje je kulturna ustanova, ki evidentira, zbira, varuje, raziskuje in prezentira kulturno dediščino Celja in celjske regije za časovna obdobja od prazgodovine do 1. svetovne vojne. Nahaja se v Stari grofiji na Trgu celjskih knezov v centru Celja. Poleg stalnih in občasnih razstav, ki si jih lahko ogledate, organizirajo tudi javna vodenja, ki vas popeljejo skozi celjsko zgodovino.

Maja Bausovac:

 

DejC

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
171 queries in 3,521 seconds.