Poletje v Celju 2024 z več kot sto dogodki (program dogajanja)


Tudi letošnje poletje bo v Celju zaznamoval sklop prireditev Poletje v Celju, v katerega so organizatorji vključili več kot sto dogodkov, od tega 70 v organizaciji Zavoda Celeia Celje.

Med prireditve, ki bodo pritegnile največ obiskovalcev so pri ZCC opozorili na vrnitev muzikala Veronika Deseniška na Celjski grad, krstno izvedbo predstave potopitvenega gledališča Celjski vsi, Srednjeveški dan, festival Okusi Celja, koncerte na prostem ter odprtje poletnih prireditev, ki ga bo ZCC tokrat pripravil v sodelovanju s Slovenskim ljudskim gledališčem Celje.

Prireditve se bodo s koncerti pri Vodnem stolpu in na trgu pred Metropolom začele junija in bodo trajale do konca avgusta. Obeta se nadaljevanje in nadgradnja mnogih dosedanjih projektov in lanskih novosti.

Uradno odprtje Poletja v Celju bo 27. junija, ob 19. uri na Glavnem trgu, kjer  bo koncert ansambla SLG Celje z gosti, imenovan Glasbeni epilog.

Na Glavnem trgu bo v začetku julija znova izpeljan program uličnega preplesavanja različnih plesnih zvrsti Ujemi ritem, na dvorišču Knežjega dvora pa koncerti Celeia Klasika.

Muzejski trg bo od 23. avgusta naprej prizorišče Večerne glasbene čarovnije. V akustični verziji se bodo prvi večer predstavili MI2, dan kasneje pa Marko Škugor in Kvatropirci. Koncertna prizorišča v starem mestnem jedru bodo še tri. Pri Vodnem stolpu bo na odru Celeia Špital za prjatle pripravil 15 koncertov, prav tako pestro koncertno dogajanje ob petkih in sobotah na trgu pred Metropolom pripravljajo v kavarni in restavraciji Cankar-jeva. Na Krekovem trgu bodo za manjše koncerte poskrbeli v Hotelu Evropa, zadnji avgustovski petek pa bo potekal še kulinarični festival Okusi Celja.

Atraktivni vremenski učinki ob muzikalu Veronika Deseniška; vir foto: Zavod Celeia Celje

Kot vsako leto bo eno osrednjih poletnih prizorišč celjski Stari grad, kjer bodo štirikrat uprizorili muzikal Veronika Deseniška, in sicer v petek in soboto 28. in 29. junija ter 5. in 6. julija.

Ob vikendih bodo znova odprta vrata grajske tiskarne, doživeti bo mogoče tudi utrip srednjeveškega grajskega življenja, in sicer v okviru programa Živa zgodovina. Slednjega bodo na zadnji avgustovski dan sklenili s tradicionalnim Srednjeveškim dnevom. Na Celjski grad med drugim prihaja tudi Tomislav Bralić s Klapo Intrade.

Največja novost programa Poletje v Celju 2024 bo krstna uprizoritev predstave potopitvenega gledališča Celjski vsi. Uprizoritvi bosta dve, in sicer 23. ter 24. avgusta. Umetniško ekipo skoraj v celoti tvorijo v domačem in mednarodnem prostoru uveljavljeni celjski ustvarjalci, prav tako so Celjani ali pa v Celju delujoči umetniki, ki bodo akterje rodbine Celjskih  ponovno oživili v besedi, gibu, glasbi.

Avtorica uprizoritvene predloge je Nuša Komplet Peperko. Potopitveno gledališče kot forma ponuja prehajanje v času in prostoru, pri čemer si gledalci skozi sekventno dramaturgijo sami izberejo prizore, ki jih želijo videti in s tem tudi zgodbe, ki jim sledijo.

Pomembnejše dogodke Poletja v Celju in drugo dogajanje v knežjem mestu lahko redno spremljate v našem koledarju dogodkov (desni stolpec).