Poletna muzejska noč v Pokrajinskem muzeju v znamenju vodstva po razstavah, starododbnikov in projekcije filmov (foto in video)


Minulo soboto je po vsej Sloveniji potekala Poletna muzejska noč, v kateri je vrata za obiskovalce odprlo kar 79 razstavišč v 39 krajih in mestih, skupno si je bilo mogoče brezplačno ogledati kar 200 različnih dogodkov. Obiskali smo Pokrajinski muzej Celje, kjer so za obiskovalce pripravili pester program. Od 18. pa vse do 24. ure so bili obiskovalci deležni vodstva po razstavah, projekcije filma Ulrik Celjski in Vladislav Hunjadi, popeljali pa so se lahko s starodobnimi avtomobili.

Organizatorja Poletne muzejske noči – Skupnost muzejev Slovenije in Mednarodni grafični likovni center, sta akcijo prvič izvedla leta 2003, letošnja je deseta zapovrstjo. Na ta dan/noč mesta in kraji po Sloveniji postanejo otočki luči, ki osvetljujejo mestna središča, dvorišča gradov, trgov in četrti. Letos si je bilo mogoče ogledati kar 220 dogodkov, ki so jih pripravili za obiskovalce vseh starostnih skupin: otvoritve razstav, vodstva, delavnice, demonstracije, kuharske izzive, družinske programe, filmske projekcije, pripovedovanje zgodb, konceptualne akcije in performanse, učne ure, glasbena doživetja, idr. Številne ustanove so pripravile celovečerne programe, stkane iz številnih zaporednih dogodkov.

V PMC so za obiskovalce pripravili kvalitetne razstave

V Pokrajinskem muzeju Celje si je bilo moč ogledati kar tri javna vodstva po razstavah: speelautomaten online Celeia – mesto pod mestom, Alma M. Karlin – Poti ter Kulturno in umetnostno zgodovinsko zbirko. Omeniti velja tudi projekcijo filma Ulrik Celjski in Vladislav Hunjadi, ki se je odvijal v Lapidariju (Letni kino). Zgodovinska drama režiserja Ilije Stanojević – Cice prikazuje dogodek iz leta 1456, ko je v borbi za prevlado Ogrske monarhije na Kalemegdanu bil ubit knez Ulrik II. Trinajst minutni film je nemi in črno-beli.

Prava paša za oči pa so bili starodobniki, ki so se zbrali pred Pokrajinskim muzejem Celje. Skupaj s partnerji iz Slovenske veteranske avto moto zveze Slovenije in Muzeja motociklov Vransko, so vodilni v Pokrajinskem muzeju obiskovalcem omogočili vožnjo s starodobnimi avtomobili. Slednjim so se pridružili tudi kolesarji s starodobnimi kolesi.

Veliko zanimanja so pritegnili starodobniki, s katerimi so se obiskovalci lahko tudi popeljali.

Namen Poletne muzejske noči je po besedah direktorja Pokrajinskega muzeja Celje Staneta Rozmana ozaveščanje ljudi, da muzeji niso ustanove, v katerih se na številnih zbirkah nabira prah. S tem dogodkom želijo povečati zanimanje za muzeje in pokazati, da gre za žive organizacije, kjer vsaka zbirka govori svojo zgodbo. V PMC so bili z obiskom zadovoljni, ob tem je potrebno poudariti, da je šlo za osebni angažma obiskovalcev, s čimer dokazujejo zanimanje in zaupanje do tovrstnih ustanov.

Vabljeni k ogledu kratke izjave, ki jo je podal direktor Pokrajinskega muzeja Stane Rozman ter galerije fotografij, ki smo jih posneli na dogodku.

[simpleviewer width=100% height=700 id=208]

v/t/f: eH