Poletni nokturno v Celjskem domu (foto,video)


DSC06295Preteklo nedeljo je v Celjskem domu potekal koncert opernih arij udeležencev mednarodenag poletnega pevskega seminarja Prof. Vlatke Oršanić. 

Vocal BK studio je letos že osmo leto zapored pripravil “ISSM” Mednarodni poletni pevski seminar, katerega idejni vodja in organizator je celjski baritonist Boštjan Korošec. Letošnji seminar je pod vodstvom prof. Vlatke Oršanić potekal v Mozirju in sicer od petka, 25. julija do nedelje 3. avgusta 2014.

Sopranistka in pevska pedagoginja prof. Vlatka Oršanić
Sopranistka in pevska pedagoginja prof. Vlatka Oršanić

Sopranistka in pevska pedagoginja prof. Vlatka Oršanić je svojo kariero začela že zelo mlada, najprej kot solistka Opere SNG v Ljubljani, nato pa je ustvarjala v tujini.

Njena pot jo je vodila po raznih priznanih opernih in koncertnih odrih, kot na primer Dunaj, Salzburg, Madrid, Edinburg, Berlin, Pariz, Frankfurt, Dresden, Leipzig, München, Firence, Praga in drugih. Gostovala je tudi na Japonskem.

Poznana je predvsem po vlogah kot so Gilda, Lucija, Elvira, Ruzina, Adina, Vitellia, Elettra, donna Anna, donna Elvira, lady Macbeth, Jenufa, Mimi, Margareta, Co-co-san, Aida, Rusalka in druge. Sodelovala je na pomembnih evropskih glasbenih festivalih (Maggio musicale Fiorentino, Salzburški poletni festival, Dunajski salvnostni tedni, Edinburški festival, Festival d’automne Paris). Vlatka Oršanić je prvakinja Opere SNG Ljubljana in redna profesorica in predstojnica katedre za solopetje na Glasbeni akademiji v Zagrebu. Leta 2012 je prejela strokovno nagrado Sama Smerkolja in Betettovo nagrado za umetniške dosežke v glasbi.

Glavne značilnosti poučevanja solopetja prof. Vlatke Oršanić je izrazit individualen in pretanjen pristop k interpretaciji in temeljito poznavanje glasbene, zlasti pevske literature.

DSC06292

Solo pevke so tekom seminarja pripravile koncertni repertoar, ki so ga zbranim predstavile na dveh koncertih. Na prvem, ki je v Mozirju potekal 2. 8. 2014, so tako poslušalci prisluhnili sakralnim skladbam, celjskemu občinstvu pa so se dan kasneje predstavile z opernimi arijami.

Letos se je seminarja udeležilo šest solistk: Polona Plaznik, Anea Mercedes Anžlovat, Mojca Bitenc, Amina Bašič, Anja Žabkar in Biserka Petkovič. V dvorani so odzvanjale arije iz svetovno priznanih oper kot so Mozartova Figarova svatba, Čarobna piščal, Titusovo usmiljenje, Bizetova Carmen in mnoge druge.

Nedeljski večer lahko povzamemo z naslovom zadnje arije, ki sta ga v duetu zapeli Mojca Bitenc in Biserka Petković – “Belle nuit” (Lepa noč).

Na koncu vas vabim še k ogledu spodaj dodane fotogalerije.

[simpleviewer width=100% height=700 id=650]

Kristina Strašek

polsi-matic-urban-klik