Potopisni koncert Okteta 9 in Vokalne igre 2012 (video)


Minulo soboto je v celjskem Mestnem kinu Metropol potekal četrti festival vocal play in a cappella glasbe, ki sta ga Hiša kulture Celje in Oktet 9, organizatorja, ob ustanovitvi leta 2009 poimenovala Vokalne igre. Po celodnevnem pestrem glasbenem dogajanju je zvečer sledil potopisni koncert zasedbe Oktet 9.

Vokalne igre, ki so se letos odvijale pred in v Mestnem kinu Metropol ter v središču mesta, so že uveljavljen projekt srečevanja skupin iz Slovenije in tujine. Slednji poustvarjajo trendovsko a cappela glasbo v knežjem mestu, ki navdušuje vedno več skupin pri nas. Četrti festival je bil zasnovana malce drugače od preteklih, saj so se brezplačni koncerti, namenjeni skupinam iz regije ter gostom iz tujine, odvijali že v dopoldanskem času, pred tem pa je potekala beatbox delavnica za mlade. Glasbeno bogata sobota se je zaključila z zanimivim koncertom celjske zasedbe Oktet 9, ki je z multimedijskimi vsebinami predstavila program in vtise z nedavne turneje po Balkanu.

Oktet 9 med potopisnim koncertom

Letošnji gostje festivala so bile mlade zasedbe iz regije, saj so v preteklih letih na celjskem odru gostovale tako rekoč vse vidnejše slovenske a cappella zasedbe, organizatorji pa so s povabilom želeli spodbuditi tudi tovrstno ustvarjalnost na lokalni sceni. Na dopoldanskih koncertih so se mimoidočim predstavile tri a cappella skupine (Amadeus iz Šmarja pri Jelšah ter Zbor iz Šentjurja). Po besedah Gregorja Deleje, vodje projektov in PR, je eden najpomembnejših delov festivala tudi druženje zasedb, izbira slovenskega programa, tako priredb kot tudi avtorskih del in izmenjava idej.

V spodnjem video posnetku lahko prisluhnete Gregorju Deleji, ki nam je zaupal nekaj podrobnosti iz balkanske turneje zasedbe Okteta 9 ter dopoldanskih, 4. vokalnih igrah, prisluhnete pa lahko tudi venčku balkanskih v izvedbi Okteta 9.

v/t/f: eH