Predavanje dr. Antona Stresa na temo človeka in njegovega odnosa do drugega in Boga (video)


duhovni_nagovor_1_stres_1V torek, 21. oktobra, je v Domu svetega Jožefa v Celju potekalo prvo od predvidenih šestih predavanj nekdanjega ljubljanskega nadškofa dr. Antona Stresa. Duhovni nagovori, ki jih bo vse do konca maja prihodnje leto vodil dr. Stres, odpirajo provokativne teme, ki se nanašajo na človeka, njegovo iskanje vere in Boga, odnosov do bližnjega in vsega, kar je življenjsko, uporabno in vsakodnevno.

Prvo predavanje je v napolnjeni Kardinalovi dvorani minilo v znamenju osnov filozofije, zgodovine filozofije in poudarkov nekaterih antičnih, srednjeveških in novoveških filozofov in teologov. Na prvi pogled je torej šlo za težje razumljive teme, ki pa jih je Stres nadvse približal razumevanju večine obiskovalcev. In slednji so z zanimanjem prisluhnili njegovemu predavanju.

duhovni_nagovor_1_stres_2

Uvodoma je predavatelj obiskovalce seznanil s pojmom filozofije, ljubezni do modrosti, ki je po njegovih besedah v stari Grčiji nastala kot najboljši približek odgovora razlage bistvenih človekovih vprašanj, kot jih je ponujala grška mitologija. V prvi vrsti je torej šlo za konkretno, etično in praktično filozofijo. Ob tem se je navezal na temeljno razsežnost človekovega življenja, religioznosti. Človek kot bitje išče poslednji smisel, odgovore na številna bivanjska vprašanja in neprestano terja odgovore.

Vendarle je človek iskalec. In to vse od začetka. Odgovore o smislu in religiji so skozi vso zgodovino na tak ali drugačen način podajali številni filozofi in teologi. Stres se je med drugim dotaknil evropske filozofije, ki se je v času francoske revolucije in po njej obračala k nadomestkom religije in iskala t.i. “naravno religijo”, s katero je hotela krščansko izpodriniti z njenega obličja. Kot rezultat neuspelega poskusa sta nastala ateizem in sekularizacija.

duhovni_nagovor_1_stres_3

Seveda smo predavanje v celoti posneli in si ga lahko ogledate v spodnjem video posnetku. V prvem smo, kot je že tradicija, pripravili inserte predavanja, v drugem pa si lahko v celoti ogledate in prisluhnete prvemu od skupno šestih predvidenih duhovnih nagovorov nadškofa, prof. dr. Antona Stresa.

Termini naslednjih predavanj:

torek, 4. novembra 2014, ob 19. uri

torek, 27. januarja 2015, ob 19. uri

torek, 24. februarja 2015, ob 19. uri

torek, 28. aprila 2015, ob 19. uri

torek , 26. maja 2015, ob 19. uri

Nekaj insertov s predavanja dr. Antona Stresa:

Celotno predavanje dr. Antona Stresa:

v/t/f: eH

polsi-novacanova-posamicne-klik