Predstava Premalo za življenje napolnila dvorano Celjske kulturnice (foto in video)


premalo za življenje1Minuli torek je v dvorani nove Celjske kulturnice potekala premiera predstave Premalo za življenje, plod dramatizacije poezije enaindvajsetih pesnikov in pesnikov, članov Celjskega literarnega društva. Predstavo sta odigrala Vita Vybihal in Kristian Koželj, slednji je poezijo “preoblekel” v prepričljivo zgodbo in jo tudi režiral.

Uprizoritve predstave sta se lotila mlada igralka in članica mladinske gledališke skupine CLD Vita Vybihal ter mentor skupine Kristian Koželj, ki se je spopadel tudi z dramatizacijo pesmi in režijo predstave. Besedilo je sinteza skoraj 60 pesmi izbranih avtorjev, katerih tema oz. skupni imenovalec je ljubezen. Koželj je spretno združil kar 21 pesnic in pesnikov iz popolnoma različnih okolij, s popolnoma različnimi vtisi o življenju, s popolnoma svojimi hrepenenji in unikatnim pesniškim izrazom v smiselno celoto, prepričljivo zgodbo s skupnim naslovom.

Kristian Koželj in Vita Vybihal sta z igro prepričala obiskovalce predtave.
Kristian Koželj in Vita Vybihal sta z igro prepričala obiskovalce predtave.

Prisotne je uvodoma pozdravil predsednik Celjskega literarnega društva Ivan Janez Domitrovič, ki je med drugim izrazil veselje nad velikim številom obiskovalcev predstave in jih hkrati povabil k skupnem podoživetju poezije, ki se lahko dotakne vsakogar. Predstavil je rdečo nit predstave, nastopajoča ter se zahvalil vsem, ki so na kakršenkoli način pripomogli k realizaciji predstave.

Celjsko literarno društvo se med drugim zavzema tudi za povečanje bralne kulture tako na regionalnem območju kot širše. Poezija je namreč področje, ki zahteva nekoliko drugačen, bolj interpretativen in intuitiven pristop do razumevanja, terja določene napore in morda je prav to razlog, da je poezija vsaj na videz bolj zapostavljena kot npr. proza. Predstava Premalo za življenje je dober primer poskusa približati poezijo širšemu krogu ljudi, jo oživiti in povezati v prepričljivo zgodbo.

premalo za življenje3

Osrednja tema predstave je ljubezen, razvoj slehernega ljubezenskega razmerja med fantom in punco, moškim in žensko, v vseh dimenzijah, od začetka do konca. Dodana vrednost predstavi daje dejstvo, da se oba igralca že nekaj let spogledujeta s poezijo. Čut za poezijo, nadgrajen z igralskimi sposobnostmi, sta igralca odlično povezala z zgodbo 21 različnih svetov.

Vabljeni k ogledu video posnetkov. V prvem si lahko ogledate nekaj utrinkov s premierne predstave Premalo za življenje, v drugem pa lahko prisluhnete izjavi Kristiana Koželja. Pripravili pa smo tudi galerijo fotografij, posnetih na predstavi.

Premalo za življenje – dramatizacija poezije članov Celjskega literarnega društva – inserti (video).

Predstava Premalo za življenje – izjava režiserja in igralca Kristiana Koželja (video).

[simpleviewer width=100% height=700 id=476]

eH