Predstavljena 6. rastoča knjiga Odtisi-Srce in Um Slovenije (foto)


Rastoča knjiga Osnovne šole Lava, ki že šesto leto zapored raste skupaj z gibanjem Rastoča knjiga na nacionalni ravni. Nastala je z zavedanjem aktualnega časa ter hkrati v znamenju 30-letnice samostojne Slovenije in 20-letnice gibanja Rastoča knjiga. Tudi letošnja rastoča knjiga prepleta izredno zanimava razmišljanja otrok, staršev, zaposlenih ter odličnih gostujočih peres, ki so dodali svoja bogata spoznanja, dolgoletne izkušnje ter tudi kritično oko.

Na predstavitvi so svoja razmišljanja z navzočimi delili mag. Viktor Krajnc, brigadir SV v pokoju in poveljnik PŠTO ZŠP 199-1994 ter eden izmed pomembnih osamosvojiteljev države, Lorena Hus, v Zadru rojena zavedna Celjanka in ena izmed najvidnejših članic Lions kluba Celje in Edvard Kužner, ugleden predavatelj, predan gastronomskemu področju. Po razmišljanjih jih je vodila ravnateljica OŠ Lava, mag. Marijana Kolenko. Navzoče je pozdravil in nagovoril tudi podžupan Mestne občine Celje Vladimir Ljubek. Z umetniškim programom so predstavitev dopolnile: učenki Nika Oman in Ema Kramer ter učiteljica glasbe Monika Žuran.

V Muzeju novejše zgodovine Celje je bila predstavljena 6. rastoča knjiga z naslovom Odtisi-Srce in Um Slovenije, s katero je OŠ Lava dodala pomemben pomnik ob 30. obletnici samostojnosti naše države Slovenije in 20. obletnici gibanja Rastoča knjiga. Razmišljanja in poglede so v knjigi oblikovali učenci, zaposleni, starši ter vidne in ugledne osebnosti mesta Celje ter Slovenije.

“K razmišljanjem smo povabili zelo različne posameznike, ki vsak na svojem področju puščajo globoke sledi, so Ljudje z veliko začetnico, so strokovne avtoritete, so uspešni in s tem zgodovini samostojne države Slovenije dodajajo tudi svoj odtis. Razmišljanja so vredna branja, saj ponujajo pozitivne poglede na našo samostojno pot, so dovolj pozitivno kritični na trenutne razmere, predvsem pa optimistično usmerjeni v našo skupno prihodnost,” pove ravnateljica OŠ Lava Marijana Kolenko.

Knjiga je posebna tudi z vidika estetske likovne vrednosti, saj jo krasijo vrhunske fotografije odličnih fotografov in učencev, skozi knjigo pa nas ves čas nagovarjajo ornamenti izjemnega Jožeta Karlovška, ki ga v Sloveniji vedno bolj odkrivamo in se zavedamo vrednosti bogate narodne dediščine. Posebno umetniško vrednost knjigi dodajo še odlične slike, ki so jih ustvarili dijaki 1. letnika Gimnazije Ledina, pod mentorstvom vrhunske likovne pedagoginje Mihaele Gregorc in so ujeli posebne kotičke Slovenije, ki bi želeli, da jih vidijo in doživijo tudi njihovi prijatelji, gostje,….

“Eden izmed pomembnih ciljev gibanja Rastoče knjige je pot k odličnosti delovanja vsakega posameznika, ki z znanjem, nenehnim učenjem, branjem, s pozitivnimi dejanji prispeva k skupnemu dobremu, k razvoju, k rasti, k novim znanjem, k razmišljanju. Knjiga nas nagovarja, da imamo Slovenci vse te možnosti in jih je vredno povezati in udejanjiti v naslednjih letih naše samostojnosti,” še pove ravnateljica OŠ Lava Marijana Kolenko, ki je iskreno hvaležna za večer poln dotikov misli in srca. “Hvala Muzeju novejše zgodovine, še posebej Katji Pur in direktorju Tončku Kregarju, saj smo naši rastoči knjigi dali dobro popotnico v branje in razmišljanje,” zaključi.