Premiera drame Pesmi živih mrtvecev v znamenju podelitve Večerove nagrade


V SLG Celje so v petek, 29. septembra, ob 19.30 premierno uprizorili dramo avtorja in režiserja Matjaža Zupančiča PESMI ŽIVIH MRTVECEV. Uprizoritev je nastala v koprodukciji s Prešernovim gledališčem Kranj. Slovesno so podelili tudi Večerovo nagrado, ki jo je letos prejela Minca Lorenci.

Predstavo so ustvarili režiser Matjaž Zupančič, dramaturginja Alja Predan, scenograf Alen Ožbolt, kostumografka Bjanka Adžić Ursulov, avtor videa Marko Naberšnik, glasbeni opremljevalec in oblikovalec zvoka Vanja Novak, lektor Jože Volk, oblikovalec maske Matej Pajntar in oblikovalec svetlobe Bojan Hudernik.

Predstavo igrajo Peter Musevski, Aljoša Koltak, Renato Jenček, Lučka Počkaj, Igor Žužek, Aljoša Ternovšek, Vesna Pernarčič in Blaž Setnikar.

Obrazložitev strokovne žirije ob nominaciji za Grumovo nagrado:

»Igra Pesmi živih mrtvecev prinaša jedko in sarkastično, a žal tudi zelo natančno podobo današnjega sveta. V njej smo priča sestanku »strokovno-politične« komisije, ki se je zbrala, da bi preučila nenavaden, že kar absurden incident. A namesto da bi se komisija spopadla s samim problemom, se izmika, izgublja v proceduralnih vprašanjih, išče rešitev v protokolu in procesni zakonodaji, podleže osebnim preferencam in muham ter v skorajda perverznem ukvarjanju s seboj popolnoma pozabi na svojo nalogo. In medtem ko ta in verjetno številne podobne komisije v institucijah sestankujejo, se ljudje zunaj, čedalje bolj nemočni v vsakdanjem spopadanju s konkretnimi materialnimi, zdravstvenimi in najrazličnejšimi drugimi težavami, spreminjajo v nekakšne žive mrtvece. Gon po preživetju imenujejo optimizem in sploh ne opazijo, da pravzaprav ne živijo več. Igra je spretno izpisana in izjemno duhovita, a njen črni humor se izzivalno preliva v pretresljivo podobo globoko razcepljenega sveta, v katerem »komisije« nikoli ničesar ne rešijo, življenje tistih, za katere so zadolžene, pa se ob vsej brezbrižnosti in krutosti neizprosno izteka.«

Premiera v Prešernovem gledališču Kranj je bila 16. septembra 2017. Več o predstavi pa najdete tukaj.

Večerovo nagrado za igralske dosežke v sezoni 2016/17 za vloge Maude Gutman v uprizoritvi Meglica, Pestrne v uprizoritvi Romeo in Julija in Interniranca v uprizoritvi Nebeški odred je prejela Minca Lorenci.

Iz utemeljitve:

Minca Lorenci v predstavi Stephena Sachsa Meglica svojo vlogo brezposelne natakarice Maude Gutman od začetka do konca igra z neverjetno energijo; njena začetna ironično prostodušna drža do umetnosti in umetniških korifej se ne zlije s svetom brezbrižnosti in banalnosti, temveč razodene bistvo človeškega napuha in pohlepa. Iz igralke ob dovršeni in premišljeni nonšalantnosti privre na dan še pristen humor; predvsem pa igralka na prefinjen način razkriva svoje izkušnje in intimne svetove, ki jih ne razlaga zgolj z besedami, ampak tudi z obrazno mimiko in telesnim gibom. Čez kopreno svoje prostodušnosti in preprostosti igralka napne še opno premišljene komično psihološke prepričljivosti. In prav to daje predstavi Meglica poseben ton: igra Mince Lorenci ni ne banalna ne dolgočasna, ampak – kot trdi ena od časopisnih kritik – polnokrvna in zmagovalna.

Tudi v vlogah Pestrne v Shakespearovi igri Romeo in Julija ter Interniranca v predstavi Đorđeta Lebovića in Aleksandra Obrenovića Nebeški odred Minca Lorenci nadaljuje s svojo izostreno in magično igralsko prezenco. Pestrno igra z dokaj hladno strogim pridihom, a se njena prvotna ležernost kmalu spremeni v prijazno in tankočutno osebo. Povsem drugačna je v vlogi Interniranca. Le malokdo opazi njeno popolno predanost epizodni vlogi. Minca Lorenci s hojo po tekočem traku v slogu neme pričevalke ne prikaže zgolj žrtve pobojev v celjskem Starem piskru, Srebrenici in Siriji, ampak z vso igralsko vehemenco poudarja nesmiselnost vojn in nesrečnih pobojev. Vlogo zgodovinske pričevalke nadgradi še s stvarno in nesentimentalno igro. V prvih dveh pričevanjih (Stari pisker in Srebrenica) je ozvočena, saj gre za minule grozljive dogodke, v zadnjem nastopu se pred občinstvom razzvoči in prebere pismo, ki ga umrli mami piše sirijska sirota, ki prebiva v azilnem domu v Ljubljani. Odličen režijski detajl je Minca Lorenci obogatila s pretresljivo in nepatetično interpretacijo. In tudi ta monolog je razlog za poenotenje v odločitvi žirije, da si igralka zasluži letošnjo Večerovo nagrado.

Večerovo nagrado je podelila žirija v sestavi Ivanka Mežan in Alja Predan (članici) ter Zdenko Kodrič (predsednik).