Premiera farse Govorice


V SLG Celje bo v petek, 20. septembra, ob 19.30 na Velikem odru premierno uprizorjena farsa Govorice Neila Simona v režiji Jake Andreja Vojevca.

Predstavo so ustvarili prevajalka Tina Mahkota, režiser Jaka Andrej Vojevec, dramaturginja Tatjana Doma, scenografa Branko Hojnik in Urša Vidic, kostumograf Alan Hranitelj, avtor glasbe Boštjan Gombač in svetovalka za govor Alida Bevk.

Igrajo Manca Ogorevc, Damjan M. Trbovc, Lučka Počkaj, Bojan Umek, Igor Žužek, Barbara Medvešček, Blaž Setnikar, Ana Ruter k. g., David Čeh in Mario Šelih.

Ameriški dramatik in scenarist Neil Simon (1927) je z več kot trideset dramskimi besedili in podobnim številom filmskih scenarijev eden najbolj plodnih in najboljših komediografov v zgodovini ameriškega gledališča. V petih desetletjih svojega pisanja je ustvaril enkraten, natančen in humoren vpogled v življenje povprečnega ameriškega človeka ter ustvaril komično sliko življenja in tegob navadnih ljudi.

Govorice (Rumors, 1988) so prva farsa Neila Simona. Krstna uprizoritev je doživela več kot petsto ponovitev.

Na zabavo ob deseti obletnici zakona Charlieja Brocka in njegove žene Myre so v razkošno vilo v newyorškem predmestju povabljeni štirje ugledni pari. Prvi par pride na zabavo, vendar v hiši ni ne gostiteljev ne služabnikov ne kuharice ne večerje. V kuhinji je veliko surove hrane, ki čaka na izginulo kuharico. Gostiteljica je izginila neznano kam, gostitelj Charlie, ki je newyorški podžupan, se je ustrelil v ušesno mečico in ves omotičen pod vplivom tablet leži v svoji spalnici. Gre za nesrečo ali poskus samomora? Dogodki se še dodatno zapletejo, ko začnejo prihajati še drugi povabljeni gostje. Drug pred drugim poskušajo prikriti resnično stanje v hiši, lažejo in si izmišljujejo, kaj naj bi se zgodilo. Ker gre za ugledne in premožne meščane, je nujno, da nenavadni dogodki v hiši ne pricurljajo v javnost ali ne pridejo na uho policiji. Predstavniki višjega razreda ameriške družbe so pripravljeni narediti vse, da dogodke v hiši prikrijejo pred lokalno policijo in mediji. Da bi ohranili dobro ime in ugled, vsi po vrsti lažejo in si izmišljujejo zgodbice, čeprav se nikomur od njih ne sanja, kaj se je v resnici zgodilo. Nihče več ne ve, kdo govori resnico in kdo laže. Vse so le govorice.

*na sliki Barbara-Medvešček, Manca Ogorevc, Lučka Počkaj, Bojan Umek, Damjan M. Trbovc in Igor Žužek