Premiera kontroverzne in karizmatične Genetove drame Služkinji pred razprodano dvorano (foto in video)


sluzkinji_1V petek, 13. marca, je umetniška ekipa Gledališča Hiše kulture Celje, ki deluje pod taktirko mladega režiserja Luka Marcena, premierno uprizorila dramo francoskega dramatika 20. stoletja Jeana Geneta, Služkinji. Razprodana predstavo si je ogledalo približno 100 obiskovalcev.

Komična drama Služkinji sama po sebi ponuja navdihujoče gledališko gradivo, aktualno tudi za današnji čas. Slednjega se zavedajo tudi v Hiši kulturne Celje, kjer se je ekipa Gledališča lotila produkcijske dejavnosti prve pisateljeve drame, ki je razburkala že takratni gledališki svet. Vsebinsko sicer nič kaj pretresljiva pripoved o služkinjah, sestrah Claire in Solange, ki verjameta in upata na upor proti Gospodarici.

Celjski služkinji si postavljata vprašanje kdo smo? in če še znamo za maskami vsakdana najti svoj pravi obraz, svoj pravi jaz? Sestri Claire in Solange, služkinji pri Gospe, verjameta v upor. Z igro pretvarjanja, s katero mimogrede zavedeta gledalca, se upirata svojemu življenju in svetu iz katerega želita pobegniti. A skozi zunanji upor se njun boj preseli v njiju same in upor proti tretjemu postane boj med njima. Tako se kot glavno vprašanje nujne izjemno intimne, a ravno zato izrazito subverzivne drame, vzpostavi vprašanje identitete – kako vemo, kdo smo, če se nimamo s kom primerjati.

sluzkinji_2

Kontroverzni in karizmatični francoski umetnik Jean Genet (1910-1986) s svojo prvo uprizorjeno dramo Služkinji (1947) v svet dramatike vstopa kot izjemno natančen opazovalec človeške psihe, svoje pisanje pa na vsakem koraku prepleta z izjemnim razumevanje filozofije in bolečine lastnega življenja, ko je bil, kljub izjemni moči izraza in misli, zaradi politične in seksualne orientacije potisnjen na skrajni rob pariške družbe. Drama Služkinji je ritual, je svetišče življenja, je obred čaščenja in žrtvovanja za osvoboditev in je blodnjak, ki nas na vsakem koraku postavlja pred vprašanja lastnega obstoja.

Služkinji mladih celjskih ustvarjalcev v središče postavljajo človeka, ki mora sočloveku pogledati v pravi obraz in ki mora biti v središču. A ne le s svojimi besedami in očem vidno podobo, ampak predvsem s svojo energijo, z močjo svojega bitja. Komorna, do skrajnosti intimna in čustvena nabita Genetovska atmosfera želi na neposreden način stopiti v dialog z gledalci v dvorani in posledično s človekom 21. stoletja v najbolj splošnem pomenu besede.

sluzkinji_3

Vloge treh služkinj so prevzeli Žiga Medvešek (Claire), Alen Mastnak (Solange) in Žiga Deršek (Gospa), scenska podoba je v rokah Matije Kovača, za kostumografijo je poskrbel Jakob Jurkošek, za odrski gib pa Sara Jeromel.

Vabljeni k ogledu video insertov s premierne uprizoritve komične drame Služkinji, v galeriji fotografij si lahko ogledate utrinke s predstave.

[simpleviewer width=100% height=700 id=784]

v/t/f: eH

trubaci-polsi-klik