Premiera SLG Celje – Največji frajer zahodnega sveta (foto)


Igralci v predstavi

V petek se je v prostorih  Slovenskega ljudskega gledališča  Celje odvijala premiera predstave Največji frajer zahodnega sveta.

Avtor dramskega dela John Millington Synge je bil Irec , kar se močno pozna v tematiki njegovih ustvarjanj.

Prvič je bila igra predstavljena 26. januarja 1907 v Dublinu in ob premieri izzvala burne sovražne reakcije ter proteste, Syngu pa je prinesla svetovno pozornost. To je bila njegova najbolj znana komedija, ki govori o  domnevnem umoru očeta.

Branko Završan, igralec

Tokrat smo se osredotočili na obiskovalce, saj so bili na kupu sami stari znanci iz gledaliških voda.

Mag. Tina Kosi, upravnica SLG Celje; Tina Mahkota, prevajalka

Kratka vsebina:
Mladi Christy Mahon se zateče v krčmo na obali grofije Mayo ter pri krčmarjevi hčeri Pegeen Mike naroči kozarec piva. Pegeen čaka na dovoljenje papeža za poroko z bratrancem. Gostilničarka s svojim ostrim jezikom iz Christyja izvleče priznanje, da naj bi z lopato ubil očeta. Christy s svojo zgodbo naredi velik vtis na ljudi, med njim in Pegeen preskoči iskrica in Christy bi se rad poročil z njo.

Med vaščane kmalu pricurljajo govorice, da njegov oče sploh ni mrtev, da hodi naokrog s povezano glavo in ga išče. Ko se stari Mahon pojavi v vasi, je Christyjevih sanj konec. Vaščani ga obtožijo, da je lažnivec in prevarant. Christy spet dvigne roko nad očeta. (vir slg.si)

Oglejte so fotogalerijo s predstave, ki jo je posnel Damir Mrkonjić

[simpleviewer width=100% height=700 id=323]

Foto Damir Mrkonjić, Tekst: K.M.