Podelitev Celjskih zvezd ob prihajajočem Prešernovem dnevu (foto, video)


Prešernov dan v Celju so v Narodnem domu slavnostno obeležili s podelitvijo Celjskih zvezd na področju kulture, eno tudi za življenjsko delo.

Dva dni pred praznikom so Prešernov dan v Celju praznovali s podelitvijo priznanj kulturnikom, ki so pomembno prispevali kulturnemu dogajanju v občini. Podelili so tri priznanja, eno za življenjsko delo, z nastopi pa se spomnili na največjega slovenskega pesnika, Franceta Prešerna. Polna dvorana Narodnega doma nam pravi, da kultura je doma v Celju.

presernov_dan_celje_2020_000
mag. Polona Rifelj. Foto: DejC

Prešernov dan v Celju

Poleg župana Mestne občine Celje, Bojana Šrota, in njegovih najbližjih sodelavcev, sta na prireditvi prisostvovali tudi poslanka državnega zbora Janja Sluga ter slavnostna govornica in direktorica Osrednje knjižnice Celje, mag. Polona Rifelj. S plesno-glasbenim programom so se mladi umetniki spomnili našega največjega pesnika, čigar dan praznujemo 8. februarja.

“…Nekje v zmedi informacij, svetovnih nazorov, parcialnih interesov, in vse ostale navlake je zakopana naša temeljna identiteta. Naš jezik. Naš zgodovinski spomin. Naš etični orientir. Dovolj je, da pobrskamo za njo, jo očedimo in si jo nadenemo. To je kultura. Mar ne?”mag. Polona Rifelj, direktorica Osrednje knjižnice Celje
presernov_dan_celje_2020_00
Prešernov dan v Celju in Celjske zvezde. Foto: DejC

Celjske zvezde

Prejemnike priznanj izbira komisija v kateri so člani Kolegija direktorjev javnih kulturnih zavodov v Mestni občini Celje, Zveze kulturnih društev Celje in Območna izpostava Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Celje. Prejemnik nagrade Celjska zvezda je lahko bodisi rojeni Celjan oz. Celjanka ali oseba, ki se je v Celje priselila in tu ustvarja. Podelili so dve nagradi za najvidnejše dosežke na področju kulture v preteklih dveh letih. Prejela sta ju tolkalistka Špela Mastnak, ki trenutno deluje predvsem v Frankfurtu, ter etnolog in kulturni antropolog, ki je zaposlen v Muzeju novejše zgodovine Celje, Sebastjan Weber. Zlato zvezdo za življenjsko delo je prejela zgodovinarka mag. Rolanda Fugger Germadnik, ki se je med drugim podpisala pod knjigo Grofje in knezi Celjski.

Slavnostna govornica, direktorica Osrednje knjižnice Celje, mag. Polona Rifelj:

Prejemnica Celjske zvezde za življenjsko delo mag. Rolanda Fugger Germadnik:

Fotogalerija:

Dejan Cvetanoski