Prešernovanje v Celju (foto)

10. 02. 2019 07:00

V zadnjih dneh je tudi knežje mesto živelo s kulturo. Kulturne ustanove po mestu so namreč brezplačno odprle svoja vrata. To se je poznalo tudi na obisku, saj je Celje obiskalo lepo število tistih, ki so se na dan posvečen kulturi le tega odločili preživeti v stiku s kulturnim dogajanjem.

V preteklih dneh, predvsem pa na dan kulturnega praznika v petek, je bil mestni center v Celju veliko bolj živahen kot sicer. Ob praznovanju slovenskega dneva kulture so namreč že tradicionalno vrata za brezplačni ogled odprle vse kulturne ustanove v mestu. Obiskovalcem so bili tako na voljo brezplačni vodeni ogledi razstav, predstave za otroke, predavanja, ogledi, skratka pestero celodnevno kulturno dogajanje.

V Muzeju novejše zgodovine Celje je program potekal skozi cel dan. Od jutra, do poznega popoldneva je v sklopu razstave Živeti v Celju oživela ulica obrtnikov in muzejska lekarna s prostovoljci in demonstratorji. Na voljo sta bili dve javni vodstvi po Spominski sobi v Starem piskru, na Prešernovi pa je potekal odprti oder na klaterem se je odvijalo tradicionalno druženje ob prebiranju slovenske poezije. Otroci so bili deležni lutkovne predstave Izgubljeni gumbek v izvedbi Ljubiteljskega gledališča Teharje. Na ogled pa so bile cel dan tudi vse občasne in stalne razstave. Ob tem velja opomniti, da bo v MnZC občasna razstava Franjo Malgaj, ki jo spremlja tudi strip, na ogled le še do konca februarja 2019.

V Pokrajinskem muzeju Celje so si obiskovalci lahko prav tako ogledati vse njihove razstave, vključno z razstavo Znamke s poti Alme M. Karlin, ki obiskovalca na zanimiv način popelja skozi popotovanja celjske popotnice. Na razstavi, ki bo na ogled le še do konca februarja, lahko tako vidite spominke in predmete, ki jih je Karlinova prinesla s poti. Razstava je razdeljena po sklopih na celine, ki jih je Karlinova obiskala. Sicer pa so obiskovalci lahko prisluhnili tudi predavanju “Edinstvene rimske freske in arhitektura Celeje na Muzejskem trgu v Celju” ter se udeležili vodenega ogleda razstave “Iz vojne v novo državo”.

Zelo pestrega kulturnega dogajanja so bili deležni tudi najmlajši in odrasli obiskovalci Osrednje knjižnice Celje. Za otroke so v Knjižnici Miško Knjižko pripravili gledališko uprizoritev Prešernovega Povodnega moža v izvedbi Družinskega gledališča Kolenc, v kateri so otroci skozi napeto in razburljivo dogodivščino spoznali eno najlepših slovenskih balad. Za odrasle pa so v knjižnici pripravili Knjižno čajanko na kateri so prešerno razpoloženi celjski knjižničarji številnim obiskovalcem predstavljali knjige za 8. bralno značko za odrasle Z branjem do zvezd. Ob kulturnem prazniku so odprli tudi razstavo France Prešeren iz Maleševe zbirke avtorice Brede Ilich Klančnik.

Obiskovalci Celja so se lahko po kulturno aktivnem dnevu v mestu povzpeli še do Starega gradu, kjer je bil ogled gradu in razstave Teatra groze prav tako brezplačen. Sicer pa so tudi po mnogih drugih lokacijah po Celju dan posvetili kulturi.

Vabljeni k ogledu nekaterih foto utrinkov iz Muzeja novejše zgodovine Celje in Osrednje knjižnice Celje:

foto: Muzej novejše zgodovine Celje (E.H.), Osrednja knjižnica Celje (A.P.)

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
259 queries in 2,735 seconds.