Priznanje za sodelavca Pokrajinskega muzeja Celje, (pre)veliko zanimanje za predavanja


Sodelavca Pokrajinskega muzeja Celje sta bila del nagrajenega projekta Čivki iz preteklosti, ki je prejelo Valvasorjev nagelj Slovenskega muzejskega društva za izjemne dosežke na muzejskem področju.

Daša Pavlovič; vir foto: NMS

Gre za projekt uspešne promocije slovenske arheološke dediščine v mednarodnem prostoru, ki ga je vodila dr. Daša Pavlovič, soavtorja pa sta bila tudi dr. Maja Bausovac in dr. Jure Krajšek iz PMC.

Čivki iz preteklosti so bili del spremljevalnega programa 75. mednarodnega knjižnega sejma v Frankfurtu, enega največjih kulturnih dogodkov na svetu. Slovenska arheologija se je mednarodni javnosti pet mesecev predstavljala v Archäologisches Museum Frankfurt. Ob razstavi je izšel tudi katalog v angleškem jeziku z bogatim slikovnim gradivom. Razstavo si je ogledalo skoraj 10.000 obiskovalcev.

Razstava predstavlja slovensko arheologijo skozi tri specifične vrste predmetov: tiste, ki jih povezujemo z zvokom in glasbo (to so bodisi glasbila – od prazgodovinskih piščali iz kosti jamskih medvedov preko antične dvojne piščali do novoveških železnih drumlic – bodisi ropotulje, ki so jih uporabljali pri ritualih ali kot otroške igrače); simbolne predmete (to so prazgodovinske figurine, verjetno upodobitve nam ne poznanih božanstev, kipci antičnih bogov, predmeti z vgraviranimi astralnimi simboli, predmeti v obliki živali, miniaturni predmeti in predmeti z vrezanimi figurami, ki govorijo zgodbo kot nekakšen strip); in tiste, ki nosijo najzgodnejše zapisane besede (med njimi so primeri venetske pisave na odlomku bronaste situle in na srebrni ploščici, zapisi imen lokalnih božanstev, antična miniaturna knjižica in grafiti).

Vsi ti predmeti nam s svojimi zvoki, simboli ali zapisanimi besedami odstirajo tisto nekoliko globljo dimenzijo duhovnosti, zabave in pojasnjevanje sveta ljudi iz preteklosti. Kažejo potrebo človeka po izražanju nečesa abstraktnega, po ustvarjanju simbolnega in po trajnem zapisu zgodb, zaobljub in tudi nedovoljenih besed. So neizpodbitni kazalci razvoja človeške ustvarjalnosti, ki je vodil do enega od njenih vrhuncev – knjige.

Skozi te predmete vstopamo do pomembnih slovenskih najdišč ter v pripoved o preteklosti prostora Slovenije, kot jo izrisuje arheologija.

Pri pripravi razstave je sodelovalo 10 večjih muzejev, ki hranijo slovensko arheološko dediščino. Poleg Narodnega muzeja Slovenije so sodelovali še:

  • Pokrajinski muzej Celje
  • Pomurski muzej Murska Sobota
  • Pokrajinski muzej Ptuj Ormož
  • Muzej in galerije mesta Ljubljane
  • Dolenjski muzej Novo mesto
  • Pokrajinski muzej Koper
  • Gorenjski muzej Kranj
  • Goriški muzej Nova Gorica
  • Tolminski muzej
Nabito polna dvorana ob predavanju Od čarovnice do cesarice
Utrinek s predavanja; foto: PMC

Pred dvema tednoma je bila dvorana Barbare Celjske v Pokrajinskem muzeju Celje na predavanju dr. Mije Oter Gorenčič zapolnjena do zadnjega mesta, nekaj obiskovalcev pa so morali organizatorji celo zavrniti. Predavanje je imelo naslov Od čarovnice do cesarice – vloga ženske v umetnostni zgodovini grofov Celjskih.

Več o vsebini izjemno zanimivega predavanja dr. Mije Oter Gorenčič o ženskah Celjskih grofov v umetnostni zgodovini boste na Celje.info lahko brali v kratkem.

V Pokrajinskem muzeju Celje zato interesente za njihova predavanja naprošajo, da si svoje mesto pravočasno rezervirajo.

Naslednje predavanje bo 11. junija, ko bo dr. Jaka Banfi iz Narodnega muzeja Slovenije govorila o klienteli celjskih grofov, predavanje pa je naslovenjeno z “Naši zvesti”. V PMC zainteresirane prosijo, da svoje mesto na dogodku rezervirajo čim prej.