Proslava ob dnevu boja proti okupatorju v Celju v znamenju vprašanj in sporočil mladim ter odraslim


Celjsko osrednjo proslavo ob dnevu boja proti okupatorju so soorganizatorji izpeljali v ponedeljek v Parku svobode na Gledališkem trgu.

Marijana Kolenko med nagovorom; foto: MOC

Osrednja govornica je bila ravnateljica Osnovne šole Lava, mag. Marijana Kolenko. V svojem govoru je zastavila nekatera vprašanja: »Ali bi se morali sramovati tako pomembnih prelomnih zgodovinskih dogodkov kot je upor, boj za svobodo, za mir, za pravičnost, za solidarnost, za humanost, za skupne temeljne človeške vrednote? Ali bi se morali zato, da mlada generacija ne bo obremenjena z nasilnimi ravnanji II. svetovne vojne, kar pogosto slišimo z različnih strani in od različnih ljudi, odpovedati trajnemu opominjanju, da je bila II. svetovna vojna grob poseg v svobodo našega naroda, grob poseg v identiteto naroda, jezika, kulture, blagostanja…?« … in nanje odgovorila z ne

Vsi potrebujemo biti vzor mladim; foto: MOC

Velik del govora je namenila mladim: »Danes se moramo boriti proti skrajnim ekonomskim prepričanjem, ki mlade nagovarja, da bodo pomembni le, ko bodo veliko imeli – materialni svet nas je že zdavnaj ugrabil. Mlade moramo opogumiti, predvsem pa jih naučiti in navdihniti za boj: za več znanja, za kakovostno in zdravo odraščanje – brez kradljivcev tehnologij, ki nam vsak dan krade mladino in se ne ukvarja s hudimi posledicami, ki jim bomo priča v prihodnosti, a račun za to bo zagotovo morala plačati naša država.«

Po njenem so odrasli mladim dolžni pokazati, kako se boriti proti nasilju, nestrpnosti, sovražnosti, odtujenosti, zasvojenosti, za varno in spodbudno okolje, jim razložiti in z dejanji kazati, kaj pomeni narodna identiteta.

GCC-jevci so vsebino posvetili Karlu Destovniku Kajuhu; foto: MOC

Kulturni program so oblikovali na Gimnaziji Celje – Center, dijaki so v njem sodelovali z zborovsko pesmijo in pripravili recital Kajuhovih pesmi ter tako počastili leto Karla Destovnika Kajuha, njegovo pesniško poslanstvo in vlogo. S koračnico ob prihodu in odhodu praporščakov je sodelovala tudi Glasbena šola Celje. Kot organizatorji so se pod dogodek podpisali Mestna občina Celje, Združenje borcev za vrednote NOB Celje, Policijsko veteransko društvo Sever in Združenje veteranov vojne za Slovenijo.