Prostori I. gimnazije v Celju bogatejši za kip Antona Aškerca


V torek so na I. gimnaziji v Celju odkrili doprsni kip pesnika, esejista, dramatika, prevajalca, potopisca in arhivista Antona Aškerca, ki je sam obiskoval celjsko gimnazijo.

Kip je ustvaril v Celju živeč ruski kipar Oleg Ambartsumyan. To je njegova že četrta stvaritev v sodelovanju s celjsko gimnazijo in ravnateljem dr. Antonom Šepetavcem. Na odkritje kipa so povabili veleposlanika Gruzije v Sloveniji Irakija Koplatadzeja, dogodka pa so se udeležili še celjski župan Matija Kovač, ki je bil nekoč predsednik gimnazijskega Kulturnega društva Antona Aškerca, pesnikov pranečak in sedaj ravnatelj OŠ Antona Aškerca v Rimskih Toplicah Avgust Aškerc, vodja Oddelka za družbene dejavnosti MO Celje Bojan Cvelfar in pa Andrej Podpečan.

Slovesnost je s tremi odpetimi pesmimi obogatil pevski zbor I. gimnazije v Celju pod vodstvom mag. Tomaža Marčiča, povezoval pa jo je Urban Skok iz 3. e.

Anton Aškerc, ki je živel od 1856 do 1912, je bil človek širokih obzorij, ki je – potem ko se je na lastno željo kot duhovnik upokojil, sprejel ponudbo ljubljanskega župana Ivana Hribarja in postal cenjeni mestni arhivar. Aškerc je celjsko gimnazijo obiskoval v letih 1869–1877. V svojem življenju je prepotoval velik del Evrope, od Pariza do Moskve. Odpravil se je tudi v dežele Balkana, Turčijo in Egipt. V času svojih popotovanj je potoval tudi skozi Gruzijo, ki jo je v svojem potopisnem dnevniku opisal kot deželo, ki “ima visoke gore, lepe ljudi in izborno vino.” Tudi zaradi tega so na odkritev kipa povabili veleposlanika Gruzije.

Vir foto: FB/I. gimnazija v Celju