Prvi dobri mož obiskal pridne otroke v Žalcu in Levcu


Danes je godovni praznik sv. Nikolaja, na predvečer svojega dne pa je otroke tradicionalno obiskal prvi dobri mož, sveti Miklavž. V Levcu imajo tradicijo, da se vsako leto na 5. decembra, po vasi sprehodi Miklavževa skupina, na domovih obišče in obdari pridne otroke. Že par let pa se ista skupina pokaže tudi otrokom v Žalcu.

Ker nam je letos zopet ponagajala korona, je obisk Miklavža v Žalcu potekal brez večjih zbiranj in druženj, kljub temu pa so otroci imeli priložnost izmenjati kakšno lepo besedo ter si Miklavža, parklje in angelčka ogledati od čisto blizu.

Turistično kulturno društvo Levec že kar nekaj let pridno razveseljuje otroke z raznimi decembrskimi delavnicami ter obiski dobrih mož. Tokrat je otroke v domači vasi in v Žalcu obiskal katoliški svetnik iz 4. stoletja,  sv. Miklavž. 21. decembra pa v Levcu načrtujejo tudi obisk Coca Colinega moža iz 20. stoletja, ki ga poznamo pod imenom Božiček.

Ob 14.00 uri ste skupino lahko videli na Žalskih ulicah, kjer je pozdravljal otroke, parklji so malce prestrašili kakšnega “lumpa”, angelčki pa so sladkosnedom delili bonbone.

Kasneje so naredili tudi obhod po domači vasi, kjer so jih na pragih domačih hiš pričakali ponekod nasmejani, drugod malce prestrašeni obrazi. Vsakega otroka je Miklavž nagovoril, mu namenil kakšno dobro besedo, otroci pa so zapeli pesmico ali kakšno zmolili. Miklavža sta kot vedno spremljala tudi dva angelčka, ki sta s sabo nosila polni košari čokoladnih bonbonov.

Seveda pa ne gre brez parkljev, ki otrokom naženejo nekaj strahu v kosti, da so v prihodnje še bolj pridni. Letos jih je bilo kar 6, ampak Miklavž nam je povedal, da so otroci letos bili zelo pridni, zato je tokrat s sabo pripeljal samo tiste mile in prijazne parklje, tiste “ta hude” pa je pustil doma.

Obljubil je tudi, da se prihodnje leto zopet vrnejo in nagradijo tiste “ta pridne”.

L.K.